Handelingen

Schoonoord, Kerklaan 16 - De Fontein

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Fontein
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Schoonoord
Provincie: Drenthe
Gemeente: Coevorden
Plaats: Schoonoord
Adres: Kerklaan 16
Postcode: 7848AB
Inventarisatienummer: 14176
Jaar ingebruikname: 1866
Architect:
Huidige bestemming: verkocht
Monument status: Rijksmonument 33785


Geschiedenis

Statige neoclassicistische kerk. Deze kerk heet nu De Fontein.

  • 2019 Kerk wordt verkocht, de hervormde gemeente opgeheven.
  • 2019 Kerk is verkocht.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk uit 1866. Verbouwing 1950, dakruiter 1976. Rechthoekige zaalkerk met risaliet en dakruiter in sobere neoclassicistische vormen.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Pels & van Leeuwen in 1970. Het orgel heeft gestaan in de Gereformeerde kerk in Meeden en in de Christelijke Gereformeerde kerk in Ulrum.

In 1982 is het orgel overgeplaatst naar de Hervormde kerk in Schoonoord.

In de media

  • Uit Dagblad van het Noorden, 3 november 2018

SCHOONOORD Soms zitten ze met maar tien mensen in de kerk. De vergrijzing zet door, samenwerking met gereformeerden mislukte; redenen voor de hervormde gemeente in Schoonoord te stoppen.

Ook een eigen predikant is er al een tijdje niet meer. Van het vaste groepje van pakweg twintig kerkgangers zijn velen rond de 80, met uitschieters naar vooral boven. De gemeente - met op papier nog 150 leden - wordt opgeheven. Leden kunnen zelf op zoek naar een ander geloofsgemeenschap.

,,Financieel is het niet meer vol te houden. De kerkenraad heeft een wijs besluit genomen door niet tot het einde te wachten’’, zegt Evert Thiele, die in een commissie zit die praat over verkoop van het gebouw.

Want die is aanstaande: in januari zet de kerkelijke vastgoedspecialist van de Protestantse Kerk in Nederland de zogenoemde waterstaatskerk aan de Kerklaan in de etalage. Afhankelijk hoe lang die verkoop duurt, blijft de hervormde gemeente bestaan, sowieso nog geheel 2019.

Twee jaar geleden vierde de gemeente nog het 150-jarige bestaan van De Fontein, zoals het kerkgebouw heet. Het rijksmonument was toen net voor twee ton gerestaureerd. In 1866 vond de eerste dienst plaats. Het in 1854 gestichte dorp kende sinds 1856 een zogenoemde kerkschool in een barak: door de week een school, op zondag kerk.

Jaren geleden zochten de hervormden en de gereformeerden elkaar op om samen te werken. Die mislukte, volgens Thiele vooral vanwege cultuurverschillen. Ook de kerkgebouwen speelden een belangrijke rol. Beide gemeenten wilden vasthouden aan hun eigen kerk voor de diensten, terwijl elders vaak bij zo’n fusie een kerk wordt afgestoten.

Voor de hervormde gemeente is het volgens Thiele van belang dat het kerkgebouw op de juiste wijze blijft behouden voor het dorp. ,,Schoonoord heeft al niet zo vele monumenten. Appartementen zoals in de Zuiderkerk in Emmen zouden er goed in kunnen, of een dokterspraktijk zoals in Schoonebeek.’’

Het gebouw is getaxeerd, maar Thiele zegt niet voor hoeveel. De opbrengst gaat naar goede doelen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur