Handelingen

Serooskerke (Walcheren), Dominee van Wouwestraat 41 - Het Kruispunt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petruskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Veere
Plaats: Serooskerke
Adres: Dominee van Wouwestraat 41
Postcode:
Inventarisatienummer: 06737
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Eldering, H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Petruskerk. Deze Gereformeerde kerk is gebouwd in 1953 naar ontwerp van H. Eldering, en is een markant in de as van de weg gelegen Y-vormig gebouw met in de hoek een verhoogde ingangspartij.

  • 2019 - Gelovigen uit het Zeeuwse Serooskerke en omgeving (Walcheren) vormden dit voorjaar (2019) een nieuwe gereformeerde bondsgemeente. De plaatselijke Petruskerk stond leeg en de nieuwe gemeente is hier voorlopig thuis. Er zijn senioren en jonge gezinnen, vrouwen met en zonder hoed, mensen met herziene Statenvertaling en met smartphone Bijbels. De kerk gaat het Kruispunt heten en is opgericht als gereformeerde bondsgemeente binnen de Protestantse kerk. De classis Delta heeft een commissie gevormd die leiding geeft aan de gemeente in wording en zijn 2 ambtsdragers bevestigd. De naburige hervormde gemeente van Arnemuiden en Middelburg zijn “achterwacht” om zo nodig pastorale bijstand te verlenen. De classis ondersteunt het initiatief van harte. De gemeente groeit en wellicht kan er binnenkort een predikant beroepen worden
  • 2020 - De classis Delta van de PKN heeft besloten om met ingang van 1 oktober de hervormde gemeente “Het Kruispunt” te vormen als gemeente van bijzondere aard. Aan de vorming is een periode van anderhalf jaar voorafgegaan. In die periode werden diensten door de gemeente in wording onder verantwoordelijkheid van de classis, men begon in 2019 en telt nu 130 leden uit de hele regio. Men kerkt in de Petruskerk te Serooskerke en er worden allerlei activiteiten gehouden zoals Bijbelstudiekringen. (Bron:Contactbrief 11/2020)

Orgel

Na de bouw van een geheel nieuwe kerk in 1956, nam de Gereformeerde Kerk van Serooskerke op 26 maart 1957 een nieuw orgel in gebruik, gebouwd door Ernst Leeflang. Het oude orgel van de kerk werd verkocht aan de Gereformeerde Kerk te Achlum. Het orgel is gebouwd onder toezicht van de orgelcommissie van de GOV. De beide adviseurs bespeelden het orgel tijdens de ingebruikname.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur