Handelingen

Serooskerke (Walcheren), Noordweg 3 - Johanneskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johanneskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Serooskerke (W)
Provincie: Zeeland
Gemeente: Veere
Plaats: Serooskerke
Adres: Noordweg 3
Postcode: 4353AR
Inventarisatienummer: 06735
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 37028 (kerk); 37029 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

De kerk is oorspronkelijk gewijd aan St. Johannes de Evangelist, heeft een recht gesloten eenbeukig schip en een forse toren van twee geledingen met overhoekse steunberen, een aanzet van een derde geleding en een vierzijdige spits. In de 15de-eeuwse toren hangt een door Johannes Burgerhuys gegoten klok (1676). Na de verwoesting van het middeleeuwse schip en koor in 1572-1574 volgde in de 17de eeuw enkel de herbouw van het schip. De kerk is in 1958 gerestaureerd en de torenspits heeft men na stormschade in 1966 hersteld. De kerk bevat een preekstoel met houten lezenaar (1661). In de zuidwand is een grote grafzerk ingemetseld voor Philibert van Tuyll van Serooskerke († 1661), ambachtsheer van Serooskerke, en Vincentia Magdalena van Swieten († 1629). Verder zijn er drie vroeg-17de-eeuwse grafstenen. Op het kerkhof bevindt zich een herplaatste zerk van P.E. Bland-Mathijssen († 1867) en R.J. Bland († 1871). De voormalige pastorie (Torenstraat 8) is een sober neoclassicistisch herenhuis met lijstgevel en werd gebouwd in 1879 ter vervanging van een eerdere pastorie.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

De Nederlands Hervormde Kerk. Eenbeukig 15e eeuws bakstenen schip zonder koor. Spitsboogvensters. Ingangspoortje aan de noordzijde. Eikenhouten preekstoel (1661). Grote zerk van Philibert van Tuyll van Serooskerke en V.M. van Swieten (1629).

Toren

Toren van twee geledingen met aanzet van derde geleding en vierkante spits. Overhoekse steunberen. Ronde traptoren, ingebouwd in de noord-oost-zijde van de toren. Klokkenstoel met klok van Johannes Burgerhuys, 1676, diam. 83 cm.

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: galerij boven ingang. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend:

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is Fa. A. Standaart. Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in 1926. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Na de bouw van het orgel zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • 1960: H.G. Kamphuis: Algehele revisie
  • ca. 2006: A. Nijsse & Zn: Algehele revisie

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: twee manualen, pedaal met eigen registers

De dispositie is als volgt: Manuaal I: Prestant 8’, Bourdon 8’, Octaaf 4’, Roerfluit 4’, Kwint 2 2/3’, Prestant 2’, Mixtuur II-III sterk Manuaal II: Vioolprestant 8’, Holpijp 8’, Gemshoorn 4’, Fluit 4’, Flageolet 2’, Sexquialter II sterk, Trompet 8’ Pedaal: Subbas 16’, Gedekt 8’ Werktuiglijke registers: Koppel Manuaal I-Manuaal II, Koppel Manuaal II-Manuaal I, Koppel Pedaal-Manuaal I, Koppel Pedaal-Manuaal II, Tremulant

Plaats klaviatuur / speeltafel: linkerzijde kas; Manuaalomvang: C-g’’’; Pedaalomvang: C-f’; Windladensysteem: kegelladen; Toetstractuur: pneumatisch; Registertractuur: pneumatisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

Bijzonderheden: De Hobo 8’ is waarschijnlijk 19e eeuws en afkomstig van de firma Franssen te Roermond

[INVCOZZL]

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur