Handelingen

Silvolde, Bontebrug 84 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bontebrugkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oude IJsselstreek
Plaats: Silvolde
Adres: Bontebrug 84
Postcode: 7064LK
Inventarisatienummer: 11128
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: Rotshuizen, E.J.
Huidige bestemming: Buiten gebruik (2018)
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke wederopbouwkerk in de buurtschap Bontebrug. Zaalkerk uit 1949 met toren uit 1952 gebouwd op de plaats van de in de Tweede Wereldoorlog vernielde voorganger.

  • 2018 Zondag 18 februari 2018 werd de laatste kerkdienst gehouden. Het kerkgebouw is verkocht.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma P. Conacher & Co in 1894 voor de Zion Methodist Church te Old Hill. In 1983 is het orgel overgeplaatst naar deze kerk. Het orgel in de kerk is verkocht, het orgel krijgt een nieuwe bestemming in een kerk in Hongarije (2018).

In de media

Uit De Weekkrant, 14 mei 2008.

De handen ineen: Samenwerking kerkenraden Gendringen en Bontebrug.

GENDRINGEN - De kerkenraden van de hervormde gemeente Gendringen-Megchelen-Netterden en de gereformeerde kerk Silvolde-Gendringen hebben de handen ineen geslagen. Ze gaan samen verder als de protestantse gemeente Gendringen-Bontebrug. De twee kerkenraden werken samen in de vorm van een federatie. Op 16 april hebben beide kerkenraden hun handtekening onder de federatieovereenkomst gezet.

„We zijn in eerste instantie van start gegaan met een gesprek met vijf gemeenten uit de regio”, vertelt Jaap Jonkman, voorzitter hervormde gemeente Gendringen-Netterden-Mechelen. „De andere drie haakten af, waarna we met z’n tweeën verder gegaan zijn.” „We wilden een streekgemeente vormen”, vervolgt Wim Lammers, voorzitter gereformeerde kerk Silvolde-Gendringen. „Samen sta je sterker dan alleen. Als grotere gemeente heb je meer overlevingskans. Bovendien is het fijner om op zondag met een grotere groep in de kerk te zitten.” Er is om de week een dienst in Bontebrug of in Gendringen. Megchelen heeft een eigen kapel. Daar is dan de dienst samen met Gendringen of met Bontebrug. De diensten zijn via www.audioserver.nl rechtstreeks of op een later tijdstip te volgen. De twee gemeenten zijn geen vreemden voor elkaar. Al geruime tijd houden ze samen hun diensten. Ook het Heilig Avondmaal en de Heilige Doop werden al samen gevierd. Hierdoor waren de twee gemeenten al zo naar elkaar toegegroeid, dat ze ook op andere terreinen besloten om intensiever te gaan samenwerken. „We zijn blij dat zoveel gemeenteleden het aangaan van een federatie ondersteunen”, laten Jonkman en Lammers weten. Jonkman stopt binnenkort als voorzitter omdat hij deze functie dertien jaar bekleed heeft. Wim Lammers wordt de nieuwe voorzitter van de protestantse gemeente Gendringen-Bontebrug. „Misschien dat we op termijn een andere naam kiezen voor de nieuwe gemeente, maar voorlopig houden we de naam Gendringen - Bontebrug aan”, zegt Lammers. „Dat is voor iedereen duidelijk.” Op zondag 27 april is er tijdens de kerkdienst aandacht besteed aan de ondertekening van de federatieovereenkomst. Op 13 juni is er een gezellige gezamenlijke avond om te vieren dat de federatie op 16 april van start gegaan is. „De tijd van moeilijke beslissingen nemen is voorbij”, zegt Lammers.

De federatieovereenkomst is een tussenstap naar een fusie. De beide kerkraden zijn ongeveer twee jaar met elkaar in gesprek geweest. Het resultaat is de federatie waarbij ze nu voor ongeveer negentig procent samenwerken. Ze blijven beide nog een stukje eigen identiteit houden. Bovendien blijft het kapitaal nog gescheiden. Het is dus geen samengaan om de centen, maar meer uit praktische overwegingen. „Uit deze samenvoeging proberen we beide ons voordeel te halen”, zegt Wim Lammers. „We doen nu veel dingen samen, waaronder het jeugdwerk en het ouderenpastoraat. De groepen zijn nu wat groter, waardoor het prettiger werken is.”

Bontebrug was nog de enige alleenstaande gereformeerde kerk in de omgeving. „Overal wordt het bezoekers- en ledenaantal minder”, vertelt Wim Lammers. „Samen is het makkelijker om de monumentale panden te behouden. De kerken zijn sfeerbepalend voor de dorpen.”

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur