Handelingen

Sint Annaland, F.M. Boogaardweg 17a - Bethelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethelkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Tholen
Plaats: Sint Annaland
Adres: F.M. Boogaardweg 17a
Postcode: 4697GM
Jaar ingebruikname: 2007
Architect: Beijnum, W.M. van (Amerongen)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Verzorgde "refodome" met toren.

De Hersteld Hervormden hielden van 2004 tot 2007 hun kerkdiensten in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Op 8 januari 2007 is aan de F.M. Boogaardweg de eerste paal geslagen voor een eigen kerk, getekend door architect Van Beijnum te Amerongen. Op 14 april 2007 is de gedenksteen geplaatst in de Bethelkerk. De kerk heeft ruimte voor 365 kerkgangers. Uiteraard zijn er de nodige nevenruimten. Op 1 september 2007 was er open dag. Op 14 september 2007 vond de officiële ingebruikname van de Bethelkerk plaats.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Johannus orgel, type Monarke. Achter het schijnfront zijn de boxen geplaatst.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 11 oktober 2005.

Het Thoolse college van burgemeester en wethouders heeft in principe toestemming gegeven voor de bouw van een nieuwe kerk voor de hersteld hervormde gemeente van Sint Annaland. Op dit moment kerkt de gemeente in het kerkgebouw van de plaatselijke gereformeerde gemeente. Omdat de voorkeur van de hersteld hervormde gemeente uitgaat naar nieuwbouw, kocht zij een stuk grond aan de F.M. Boogaardweg. De komende weken wordt de gemeente nader geïnformeerd over de nieuwbouwplannen.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2006.

De verwachting is dat de bouw van het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente van Sint Annaland, gemeente Tholen, eind september of begin oktober van start kan gaan. Eind oktober zou dan de eerste paal de grond in kunnen. Dat zegt voorzitter E.W. van Vossen van de bouwcommissie. De bouwstart is nog wel afhankelijk van de vraag of er bezwaren binnenkomen, maar Van Vossen gaat daar niet van uit. Het pand wordt een traditionele schuurkerk. „De gemeente Tholen was blij dat we voor die stijl kozen, want die past goed in de omgeving. De kerk komt namelijk aan de rand van het dorp.” In het nieuwe kerkgebouw komen 365 zitplaatsen, voldoende voor de ruim 400 leden. „De kerk wordt op een multifunctionele manier ingericht. De helft van de kerkzaal is te gebruiken als vergaderzaal, door met schuifwanden een afscheiding te maken.” Om die reden wordt nog gesproken over het gebruik van stoelen in de kerkzaal. Als alles goed gaat, is de kerk acht tot negen maanden na het begin van de bouw gereed. De kosten bedragen ongeveer 1 miljoen euro. Momenteel komen de leden samen in het gebouw van de gereformeerde gemeente in Sint Annaland. Omdat de gereformeerde gemeente elke zondag drie diensten heeft en de hersteld hervormden twee, worden daar vijf erediensten per zondag gehouden. Volgens Van Vossen is dat goed te doen. Het kerkgebouw dat nu wordt gebruikt, is ongeveer even groot als de nieuwe kerk.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 12 december 2006.

De nieuwbouw van de kerk van de hersteld hervormde gemeente in Sint Annaland kan weer worden voortgezet na een uitspraak van de rechter, maandag in Middelburg. Dat zegt de voorzitter van de bouwcommissie, E. W. van Vossen. Vorige week had een buurtbewoner bezwaar gemaakt tegen de nieuwbouwplannen en een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank. De bezwaarmaker vreesde vooral geluids- en verkeersoverlast. Daarnaast zou de kerkbouw niet stroken met het provinciale beleid om verstening van de polders tegen te gaan. De bezwaarmaker was eveneens van mening dat de komst van het gebouw een zware aantasting betekent voor de flora en fauna in dat gebied.

Het nieuwe gebouw van de hersteld hervormde gemeente te Sint Annaland moet verrijzen aan de F.M. Boogaardweg. Het pand wordt een traditionele schuurkerk. Van Vossen: „De gemeente Tholen was blij dat we voor die stijl kozen, want die past goed in de omgeving. De kerk komt namelijk aan de rand van het dorp.” In het nieuwe kerkgebouw komen 365 zitplaatsen, voldoende voor de ruim 400 leden.

De voorzitter van de bouwcommissie hoopt dat de aannemer spoedig kan doorgaan met de bouw. Verwacht wordt dat het kerkgebouw medio 2007 opgeleverd kan worden.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 augustus 2007.

De hersteld hervormde gemeente van Sint Annaland zal op 14 september haar nieuwe kerkgebouw, dat de naam Bethelkerk krijgt, officieel in gebruik nemen. Dat meldt de bouwcommissie van de gemeente in een persbericht.

Tijdens een dienst zal de bouwcommissie het kerkgebouw overdragen aan de kerkvoogdij, waarna de plaatselijke predikant ds. P.C. Hoek zal voorgaan en het kerkgebouw als kerk in gebruik zal nemen.

De hersteld hervormde gemeente hield sinds september 2004 haar kerkdiensten in de kerk van de plaatselijke gereformeerde gemeente. Na alle voorbereidingen is in oktober 2006 gestart met de bouw van de nieuwe kerk.

De kerk biedt plaats aan 365 kerkgangers. Ook zijn er diverse zalen, een crèche en een jeugdhonk.

Ter gelegenheid van de opening zal er op 1 september een open dag worden gehouden. Er is dan ook een grote verkoping op het parkeerterrein rond de kerk aan de F.M. Boogaardweg.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 22 oktober 2011.

Koperdieven ontzien ook kerken niet. Van het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Sint Annaland haalden zij 24 tot 30 meter koperen bliksemafleider weg.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur