Handelingen

Sittard, Bremstraat 1 - Gemma (1952 -2013)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gemma
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Sittard-Geleen
Plaats: Sittard
Adres: Bremstraat 1
Postcode: 6134TZ
Inventarisatienummer: 13479
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Boosten, A.J.N. / Palmen, H.J.
Huidige bestemming: Buiten Gebruik (2013)
Monument status: geen


Geschiedenis

R.K. parochiekerk H. Gemma, opgericht voor de wijk en parochie Sanderbout, een naoorlogse zuidelijke uitbreiding van Sittard, gelegen tussen de spoorlijnen van Sittard naar Maastricht en Heerlen. Karakteristiek laat werk in het oeuvre van de bekende, Maastrichtse architect Alfons J.N. Boosten (1893-1951), voltooid na zijn dood, uitgevoerd i.s.m. H.J. Palmen. Vooral opvallend door de asymmetrische, tweebeukige opzet met een lessenaarsdak over het schip en een verhoogde koorpartij, met daarboven een klokkenetage en twee spitsen. De beglazing dateert uit de periode 1961-1963 en werd ontworpen en vervaardigd door E. Laudy. Het oorspronkelijke priesterkoor (onder de verhoogde oostpartij met twee spitsen) is bij een latere wijziging van het interieur (jaren 1960?) dichtgezet. In ± 2009-2010 zijn de, op de eerste afbeelding hieronder goed te onderscheiden, bekroningen van de spitsen, twee kruisen en één haan, verwijderd en hierna niet herplaatst.

Ook deze, decennia lang zelfstandige, parochie moest wegens gebrek aan draagvlak op termijn worden opgeheven, c.q. toegevoegd aan een parochiecluster in het zuiden van Sittard.

  • Per 1 juli 2013 gesloten voor de eredienst.

Nieuwe functie

Anno 2016 is de kerk omgebouwd tot een multifunctionele accommodatie voor de wijk Sanderbout. Hierbij is een tussenwand ingebouwd (zie foto's interieur).

Orgel

Er is anno 2016 geen orgel meer aanwezig.

In de media

  • Uit De Limburger 19 februari 2013

De Heilige Gemmakerk en bijbehorende kapel in de Sittardse wijk Sanderbout gaan definitief op slot. Volgens waarnemend pastoor Wilbert van Rens is 'de kans verkeken om het gebouw in zijn geheel of deels open te houden'. Het kerkbestuur verzoekt de bisschop de kerk aan de eredienst te onttrekken. Van Rens verwacht dat rond 1 juli 2013 de deuren sluiten.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur, verbouwing 2016