Handelingen

Sittard, Kromstraat 46 - Antonius van Padua (1918 - 2011)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Sittard-Geleen
Plaats: Sittard
Adres: Kromstraat 46
Postcode: 6133AB
Sonneveld-index: 13473
Jaar ingebruikname: 1918
Architect: Wielders, J.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

In de wijk Ophoven bouwde architect J. Wielders in 1917/1918 de nieuwe kerk van de H. Antonius van Padua. De kerk aan de Kromstraat 46 is in 1954 uitgebreid met een kooraanbouw.

In 2011 is de kerk voor de eredienst gesloten: zondag 27 november 2011 vond de laatste viering plaats. Het St. Antoniusbeeld is toen in een processie naar de naburige Christus Koningkerk aan de Leyenbroekerweg gedragen. De bestemming is nog niet gevonden en het woordje sloop is al wel gevallen.

  • 2015 Complex staat te koop

Nadere beschrijving

Belangrijk kerkgebouw, maakt deel uit van een kloostercomplex van de Franciscanen. Eénbeukige kruiskerk met dakruiter op de viering. Vroeg werk van de Sittardse architect Jos Wielders in laatneogotische vormen. Uitbreiding 1954 met, links van het koor, transeptachtige aanbouw (arch. H.J. Palmen), ook in gebruik als "dagkapel". In het koor drie kleine glas-in-loodramen van kort na de bouw van deze kerk. In beide zijwanden van het kerkschip zijn eerdere glas-in-loodramen, met voorstellingen, omstreeks 1970 vervangen door kleurrijke moderne glas-appliqué-ramen, met abstracte vormen, naar ontwerp van de kunstenaar Eugène Quanjel. Als zodanig een relatief uniek, maar nogal kwetsbaar ensemble van ramen.

Orgel

In deze kerk bevond zich sinds 1817 een groot, uit Thorn afkomstig, orgel, "het grootste orgel in Sittard". In 1929 bouwde Gebroeders Vermeulen een nieuw twee-klaviers orgel. Tot op heden (december 2014) is het Vermeulen orgel nog aanwezig, wellicht dat het orgel zal worden verkocht.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur