Handelingen

Sliedrecht, Lijsterweg 2 - Maranatha

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maranathakerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Sliedrecht
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Sliedrecht
Plaats: Sliedrecht
Adres: Lijsterweg 2
Postcode: 3362BB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1975
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met merkwaardige toren.

Nadat Sliedrecht in inwonertal toenam, kon de hervormde Grote Kerk het aantal kerkgangers niet meer herbergen. Naast de kapel in de Tolsteeg, die in 1968 in gebruik werd genomen, kreeg men tevens de beschikking over de Maranathakerk. Voordat de huidige kerk gebouwd werd, heeft een houten kapel, de "Hervormde Kapel Oostwijk" dienst gedaan van 1961 tot en met 1974. De naam Maranathakerk is afkomstig van het vroegere gebouw "Maranatha", langs de huidige rivierdijk, op de plaats waar de oprit van de huidige Thorbeckelaan kruist met de dijk. Gebouw "Maranatha" was al jaren niet meer in gebruik als zodanig. Men heeft het nieuwe kerkgebouw, dat de Kapel Oostwijk verving, de naam "Maranatha" gegeven.

De Maranathakerk is opgeleverd in 1975 en heeft in 2002 een ingrijpende verbouwing ondergaan. Gedurende deze verbouwing is hoofdzakelijk het interieur aangepast zodat het gebouw weer voldeed aan de eisen van de tijd.

Orgel

Het orgel is in 1978 gebouwd door de firma H.J. Vierdag (Enschede). In 1990 wijzigt W.N. de Jongh (Lisse) de dispositie enigszins en intoneert het pijpwerk opnieuw.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Speelfluit 4' - Octaaf 2' - Sesquialter 2 sterk - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8'.
  • Borstwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Gedekte fluit 4' - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5' (1990) - Sifflet 1' (1990) - Dulciaan 8' (1990) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Wijdgedekt 8' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Links


Afbeeldingen