Handelingen

Someren-Heide, Kerkendijk 99 - Jozef

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozef
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Someren
Plaats: Someren-Heide
Adres: Kerkendijk 99
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

In diverse opzichten / details belangrijke moderne kerk met toren.

De eerste viering in Someren-Heide vond plaats op 21 december 1936 in een houten noodkerk. Vanaf 20 maart 1961 vonden de vieringen plaats in de huidige St. Jozefkerk. Vele, nog altijd bestaande, verenigingen zijn in de kerk op initiatief en met ondersteuning van de toenmalige pastoor of kapelaan opgericht. De totale kosten van de kerk, gebouwd door aannemersbedrijf Van Bree, naar ontwerp van architect Geenen, bedroegen destijds f. 481.413,36. Op 21 maart 1961 werd de kerk geconsacreerd door Mgr. Bekkers, bisschop van Den Bosch.

 • 2018 - Het besluit om de kerk te sluiten, stamt uit 2014. De bezoekersaantallen liepen al jaren terug. De laatste viering was op 23 september 2018. De dorpsgemeenschap vindt dat het gebouw gesloopt mag worden, onder voorwaarde dat de toren behouden blijft.
 • 2018 - 23 september 2018 is de kerk gesloten.
 • 2021 - De voormalige Sint Jozefkerk in Someren-Heide is verkocht. Wie de nieuwe eigenaar is, blijft voorlopig nog even onbekend voor het grote publiek. Pas zodra de aankoopakte bij de notaris is gepasseerd, wordt duidelijk wie het voormalig godshuis heeft gekocht en wat de nieuwe plannen voor die locatie zijn.

Monumentomschrijving Cultuur Historische Waardekaart

 • Plattegrond: rechthoek
 • Bijgebouwen: pastorie aan de kerk vast
 • Toren: open klokkentoren
 • Materiaalgebruik: baksteen, beton (6 spanten)
 • Dak: schuin met grote spanten
 • Bouwperiode: 1961
 • Bouwstijl: Naoorlogs modernisme
 • Bijzonderheden: grote ramen in lichtbeuk, voorzijde met overkappingen, doopkapel met de luifel aan de kerk verbonden.

In de media

 • Uit Eindhovens Dagbladd.d. 10 juli 2018

SOMEREN-HEIDE - Veel inwoners van Someren-Heide zagen het al een tijdje aankomen. Zij hebben zich inmiddels neergelegd bij de voorgenomen sluiting van de Sint Jozefkerk midden in het dorp. Wel zijn ze benieuwd naar waar het interieur van het gebouw blijft. Het archief gaat naar de parochie in Asten en het kerkorgel krijgt een plekje in de kerk van Ommel, over de rest van de inventaris wordt nog nagedacht. Dat bleek maandagavond tijdens een drukbezochte informatieavond in gemeenschapshuis De Bunt. De locatieraad van Someren-Heide en het parochiebestuur in Asten stonden stil bij de noodzakelijkheid van de sluiting van de kerk. Over de invulling van de toekomstige organisatie van de parochiegemeenschap in De Hei werd hardop meegedacht door een groot aantal belangstellenden. Belangstelling. Wim Jaspers, vicevoorzitter van de H. Franciscusparochie, maakte bij aanvang van de bijeenkomst over de sluiting van de Jozefkerk een ludieke opmerking over de grote belangstelling. ,,Als de kerkdiensten in onze kerk ook zo massaal zouden worden bezocht, dan waren we waarschijnlijk hier nu niet bij elkaar gekomen." Kapelaan Harold van Overbeek uit Ommel, tevens voorganger tijdens kerkdiensten in De Hei, was realistisch. ,, Als er in het koor meer mensen aanwezig zijn dan in het kerkgebouw zelf, dan moet je toch gaan nadenken." Hij noemde de sluiting ingrijpend voor de Heise gemeenschap waar de parochianen veel lief en leed hebben gedeeld.

Tijdens de inleiding door Wilma van den Boomen, voorzitter van de locatieraad van Someren-Heide, werd duidelijk dat er nog meer redenen waren voor sluiting. ,,Het gebrek aan priesters om de diensten voor te gaan en het besluit in 2012 om te stoppen met het onderhoud van het kerkgebouw hebben ook een grote rol gespeeld in de beslissing." De gemeente Someren geeft, in overleg met Monumentzorg, aan wanneer de kerk gesloopt gaat worden. Wanneer dat is, is vooralsnog onduidelijk. Wel helder: de kerktoren en de parkeerplaats op het plein voor de kerk blijven allebei behouden. De locatieraad is al bezig met de invulling van het terrein, maar zij niet alleen. Volgens een van de aanwezigen zou de toren hierin een centrale plek moeten krijgen. Zijn idee om van de toren een toegangspoort te maken voor een afgesloten terrein met een aantal seniorenwoningen kreeg zelfs applaus. Wilma van den Boomen: ,,We beseffen met z'n allen maar al te goed dat de stap die we gaan zetten niet ideaal is. Maar ook na de sloop willen we als gemeenschap deze parochie behouden."

Afbeeldingen