Handelingen

Spijk, Hoofdweg Zuid 5 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Spijk (Gr.)
Adres: Hoofdweg Zuid 5
Postcode: 9909BA
Inventarisatienummer: 01203
Jaar ingebruikname: 1905
Architect: Veen, Y. van der
Huidige bestemming: dorpshuis
Monument status: geen

Geschiedenis

Zeer belangrijke kerk met toren. Gebouwd als nieuwe Gereformeerde kerk voor het Noord-Groningse Spijk. Zaalkerk met asymmetrisch front, op T-vormige plattegrond, ontworpen door Ytzen van der Veen. De kerk is duidelijk beïnvloed door de enkele jaren eerder gebouwde (ook Gereformeerde) Zuiderkerk in Groningen van Van Veens leermeester Tjeerd Kuipers (1857-1942), aan het ontwerp waarvan hij ook heeft meegewerkt. Aankleding en beglazing uit de bouwtijd zijn nog intact.

  • 2016 Op 24 januari 2016 is de laatste dienst gehouden.
  • 2021 Het orgel blijft, net als de glas-in-loodramen. Maar verder ondergaat de oude Gereformeerde kerk van Spijk een metamorfose van gods- naar dorpshuis, een plaats voor iedereen van 0 tot 100. In 2018 is de oude gereformeerde kerk met verenigingsgebouw voor 1 euro overgekocht. Het grootste probleem zijn de kosten, meer dan een miljoen euro. Dat geld heeft de dorpsvereniging vanuit verschillende potjes zoals het Nationaal Programma Groningen, eindelijk bij elkaar gesprokkeld. De kerkbanken zijn kleiner gemaakt en per stuk verkocht en ook de kansel heeft een nieuwe eigenaar.
  • (Bron:Contactbrief 142/2021)

Orgel

In 1916 plaatste Jan Doornbos een nieuw orgel in de Gereformeerde Kerk te Spijk, die voltooid was in 1905. Het orgel kreeg een plaats op een oude gaanderij, nadat in 1916 twee nieuwe gaanderijen waren gebouwd. Het was niet al te best, zodat men in 1932 een revisie en ombouw opdroeg aan de firma Spiering. Deze wijzigde het orgel ingrijpend, waarna het in 1933 weer in gebruik is genomen. Mense Ruiter verving de magazijnbalg in 1976. De Trompet van Doornbos is in 1995 door een exemplaar van Valckx & Van Kouteren uit 1941, afkomstig van de Gereformeerde Maranathakerk te Bedum. Opmerkelijk is dat de Prestant 8' gedeeltelijk dubbelkorig is (van g tot d'). Het kerkgebouw zal eind januari 2016 worden gesloten. Het orgel is al enige tijd buiten gebruik, er is een electronisch orgel (Allen Protégé) in de kerk geplaatst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur