Handelingen

Spijkenisse, Eikenlaan 2 - De Kern

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Kern
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Nissewaard
Plaats: Spijkenisse
Adres: Eikenlaan 2
Postcode: 3203BK
Sonneveld-index: 03480
Jaar ingebruikname: 1970
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde kerk. Architectonisch belangrijk modern gebouw. Ook (enige tijd) R.K. diensten en, op zaterdagen, vieringen van de Zevendedags Adventisten.

  • 2021 - Er worden de komende tijd in Spijkenisse twee kerkgebouwen gesloten. Het gaat om De Kern en De Dorsvloer. De gebouwen staan te koop. De orgels worden te koop aangeboden door de firma Van den Heuvel uit Dordrecht.
  • 2021 - De bouwcommissie heeft opdracht gegeven een ontwerp te maken voor de renovatie en modernisering van deze bijzondere kerk. Het gebouw dateert uit 1970 en heeft een karakteristiek, hyperbolisch dak, dat als een tentdak de kerkzaal overdekt. Doelen van de verbouwing zijn de kerk aan te passen aan het toekomstige gebruik, te verduurzamen, en een uitstraling te geven die past bij de verschillende gemeentes die hier samen verder gaan.

Orgel

De firma Pels & Zn. plaatste in 1955 een orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Werkendam. In 1967 is het door Slooff verbouwd en in 1979 gerestaureerd door Hendriksen & Reitsma. Na de bouw van een nieuw orgel voor het nieuwe kerkgebouw in 1989 is het oude instrument verkocht naar Spijkenisse. Het werd hier door M.C. Tiggelman geplaatst in de Gereformeerde Kerk "De Kern", waar het in januari 1990 in gebruik is genomen. Het kleine orgel dat in De Kern stond werd als koororgel geplaatst in de Nieuwe Kerk te Middelburg.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur