Handelingen

Steenderen, Dorpsstraat 20 - Remigiuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Remigiuskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Steenderen en Bronkhorst
Provincie: Gelderland
Gemeente: Bronckhorst
Plaats: Steenderen
Adres: Dorpsstraat 20
Postcode: 7221BP
Sonneveld-index: 12204
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 34521

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. De kerk is ontstaan in drie perioden. De toren, later duidelijk verlaagd, werd in de 14e eeuw gebouwd, het koor in de eerste helft van de 15e eeuw, en in de 16e eeuw kreeg het oorspronkelijk tufstenen schip twee zijbeuken. In de 18e eeuw kwamen schip en zijbeuken onder één kap. Blikseminslag in 1782 deed de gewelven verloren gaan.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk (St. Remigius). Laatgotische pseudobasiliek met driebeukig schip en westelijke toren. De twee eerste torengeledingen XIV (?), schip XV B of XVI A, koor 1440. In 1783 werden de stenen gewelven gesloopt en schip en zijbeuken onder een kap gebracht. De houten ramen in de vensters dateren van 1836. Torenspits 1783. Klok, in 1635 gegoten door Henrick ter Horst. Orgel met Hoofdwerk en Positief, ca. 1780 gebouwd, vermoedelijk door J.J. Mitterreither. In 1971 aangekocht vanuit de Amsterdamse [[Amsterdam, Albert Cuypstraat 182 - Buiten Amstelkerk|Gereformeerde Buiten Amstelkerk. In dat jaar gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal door K.B. Blank & Zoon. Mechanisch torenuurwerk Hms Braakman, Brummen, met inscriptie: HMS BRAAKMAN BRUMME FECIT 1851 NR. 3.

Orgel

In de Hervormde Kerk te Steenderen bouwde de firma Haffman in 1863 een nieuw orgel, hierbij geholpen door de firma Leichel. Dit orgel verving een groot huisorgel dat sinds 1807 dienst had gedaan. In 1966 werd de kerk gerestaureerd, en het orgel bleek zich na onderzoek in een dusdanig slechte staat te bevinden, dat restauratie niet verantwoord werd gevonden. Het instrument was onder meer aangetast door houtworm. Hierop werd uitgekeken naar een vervangend orgel, daar nieuwbouw financieel niet haalbaar was. Wegens de sluiting van de gereformeerde Buiten-Amstelkerk (B.A.K.) aan de Albert Cuypstraat 182 in Amsterdam kwam het daar aanwezige Mitterreither-orgel beschikbaar. Het was in 1891 door de firma Steenkuyl in deze kerk geplaatst, waarna het in 1914 door Johannes Hilboesen werd gewijzigd. Hierbij werden de windladen hersteld, de klavieren gewijzigd, er is een nieuwe Mixtuur-Cornet geplaatst en de Fluit 4' en Trompet 8' zijn gedeeltelijk vernieuwd. De klaviatuur was bij een eerdere verbouwing naar de zijkant verplaatst. De Buiten-Aamstelkerk sloot begin 1968 en werd naderhand omgebouwd tot supermarkt voor Jac Hermans. Het orgel heeft nog een tijdje in de kerk gestaan, nadat de supermarkt geopend was. Inmiddels is in de kerk het restaurant Bazar gevestigd. Het orgel is in 1971 in Steenderen geplaatst. Voor deze plaatsing werd het door de firma Blank volledig gerestaureerd, en hierbij is de oorspronkelijke opbouw weer hersteld, uitgebreid met een vrij pedaal. Dit pedaal is opgesteld in een aparte kas achter het orgel. Adviseurs bij de restauratie waren Lambert Erné, en na diens overlijden Hans Erné en Maarten Vente. Het orgel is door Mitterreither gebouwd met behulp van ouder materiaal. Het is echter niet bekend voor welke kerk het instrument van oorsprong is gebouwd. Een bijzonderheid is dat de Fagot 16' van het pedaal is opgesteld

In de media

  • Uit; De Stentor , 31 oktober 2014

Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) neemt het beheer en behoud van de Remigiuskerk in Steenderen, die sinds 1966 rijksmonument is, over. De overdracht is vrijdag 21 november 2014.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur