Handelingen

Stiphout, Dorpsstraat 34 - Trudo

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Trudo
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Helmond
Plaats: Stiphout
Adres: Dorpsstraat 32
Postcode: 5708GB
Sonneveld-index: 08279
Jaar ingebruikname: 1884
Architect: Tulder, H.J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21456

Geschiedenis

Belangrijke neogotische dorpskerk, gebouwd ter vervanging van de nabijgelegen middeleeuwse kerk (waarvan de toren nog wel bestaat). Buitengewoon rijk gedecoreerd interieur.

opname 25-09-1983 © JvN

Monumentomschrijving Rijkdienst

St. Trudo, 1883-1884, H.J. van Tulder. Neogotische kruisbasiliek met kooromgang, kapellenkrans en toren met polygonale hoektorentjes. In tegenstelling tot de sobere buitenarchitectuur vertoont het inwendige een veelheid van gekleurde baksteen en een rijkelijk gebruik van natuursteen. Geprofileerde pijlers met kolonnetten, stergewelven. Oorspronkelijke neogotische inventaris vrijwel gaaf bewaard: kalkstenen alteren, preekstoel, beglazing en heiligenbeelden onder baldakijnen. Typerend werk voor Van Tulders laatste periode. Eenklaviers kabinetorgel, eind 18e eeuw gemaakt door H.H. Hess. Mechanisch torenuurwerk, Korfhage, circa 1920, later voorzien van elektrische opwinding, staat thans buiten gebruik.

In de parochiekerk van de H. Trudo staat een kabinetorgel. Oorspronkelijk is dit gebouwd door de Goudse orgelbouwer Hess. Later is het verkocht aan de bewoners van kasteel Croy. Toen het kasteel in 1994 een zakelijke bestemming kreeg verhuisde het kabinetorgel naar de Trudokerk. Restauratie volgde en zondag 23 april 2006 is het orgel weer in gebruik genomen.

Cultuur Historische Waardekaart

 • Bouwperiode: 1883-1884
 • Bouwstijl: Neo-Gotiek
 • Architect: Tulder, H.J. van
 • Gevels en Materialen: Baksteen; interieur met rijke baksteen-polychromie met een veelheid van motieven.
 • Vensters en Deuren: Spitsbogen met raamtripletten met driepassen. Ramen in kruisgevel van Felix Jansen, Antwerpen 1887. Gebrandschilderde ramen in priesterkoor van Ch. Campigneulle, Parijs, 1892.
 • Dak en Bedekking: Leien zadeldak in Maasdekking.
 • Constructie: Stergewelven; geprofileerde pijlers met colonnetten.
 • Bijgebouwen: Altaren met bijbelse scenes. Hoofdaltaar uit 1884; koorbalustrade, biechtstoel, 1888; Sint Jozefaltaar (J. v.d. Mark), 1906.
 • Interieur: Preekstoel met Moses en allegorie van jonge kerk; heiligenbeelden onder baldakijnen.
 • Groen: Kerkhof met calvarieberg.
 • In diverse opzichten is deze kerk vergelijkbaar met de H.H. Maria en Brigida in Geldrop-Zesgehuchten: sober exterieur met toren, rijk gepolychromeerd interieur.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur