Handelingen

Swartbroek, Ittervoorterweg 68 - Cornelius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Cornelius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Weert
Plaats: Swartbroek
Adres: Ittervoorterweg 68
Postcode: 6005NR
Sonneveld-index: 13547
Jaar ingebruikname: 1924
Architect: Kayser, Jules (1879-1963)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Verving een kerk uit 1736. De huidige kerk is een ontwerp van Jules Kayser, zoon van de architect Johannes J.H. Kayser. Het is een éénbeukige kruiskerk met een pseudotransept, een rechtgesloten koor en een terzijde staande fronttoren. Sobere expressionistische vormgeving. De kleurrijke transeptvensters van Joep Nicolas stammen uit de bouwtijd.

01-02-2025: Voornemen tot sluiting. Laatste reguliere mis op tweede kerstdag 2024. Plan inbouw appartementen.

Bedevaartplaats

  • Cornelius werd in Swartbroek enkele eeuwen als patroonheilige van de kapel vereerd. Uit een verslag van een kerkvisitatie in 1670 blijkt dat in die tijd de tweede kapelaan van de St. Martinusparochie eenmaal per jaar, op de feestdag van Cornelius, een gezongen mis opdroeg in Swartbroek. Daarnaast verzorgde een minderbroeder in de vastentijd zo nu en dan een mis. Voorheen was een wekelijkse mis gebruikelijk geweest, maar hiervoor waren in 1670 de inkomsten te laag en de afstand was te groot. Een vergelijking met de St. Antoniuskapel in ⟶ Altweert, genoemd in hetzelfde verslag, leert dat deze in die tijd voldoende inkomsten uit het patroonsfeest had om de rest van het jaar missen te bekostigen. Van een bedevaart naar Cornelius in Swartbroek lijkt derhalve in de 17e eeuw geen sprake geweest te zijn. Bovendien noteerde in 1879 de toenmalige rector van de kapel dat in Swartbroek geen bedevaarten van voor 1648 bestonden.
  • In 1824 kwam het rectoraat in het kostbare bezit van een Corneliusreliek en -aflaat. Op 31 juli 1824 verleende de vicaris-generaal van het bisdom Luik namens paus Leo XII een volle aflaat aan alle gelovigen, die op 16 september of de eerste zondag van de vasten de Corneliuskerk van Swartbroek 'devotelijk' zouden bezoeken en daar zouden bidden voor de 'eendracht der christenen, de uitroeiing der ketterij en de heilige moederkerk'. In 1827 volgde de aanschaf van een bijzondere reliekhouder en een zijden processievaandel met onbekende voorstelling, dat vermoedelijk meegedragen werd in de sacramentsprocessies; voorzover bekend zijn er op het patroonsfeest nooit processies gehouden. Dit vaandel werd omstreeks 1870 vervangen, mogelijk door het thans nog aanwezige Corneliusvaandel.
  • Voor het midden van de 19e eeuw was Swartbroek reeds duidelijk een bedevaartplaats van Cornelius. In 1857 vermeldde namelijk de deken van Weert, in een opgave van godsdienstoefeningen in het kader van het processieverbod, dat het reeds lang gebruikelijk was dat ingezetenen en 'vreemdelingen' groepsgewijs en luid biddend op 16 september naar Swartbroek trokken. In 1887 worden Corneliuslitanieën aangeschaft en in 1888 krijgt Swartbroek een vermelding in het St. Cornelius-boekje van pater Scheepers.
  • Op 14 augustus 1902 werd te Swartbroek door mgr. J.H. Drehmanns een Corneliusbroederschap opgericht, waaraan een aflaat van veertig dagen verbonden was, te verdienen door vroom werk te verrichten ter ere van de H. Cornelius volgens de doeleinden van de broederschap. Een van deze doeleinden was de financiering van een nieuw kerkgebouw. Sinds 1902 lieten zo'n 4500 personen zich inschrijven.
  • (Bron:Database bedevaartsplaatsen)

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.