Handelingen

Teuge, Rijksstraatweg 219 - Rehoboth

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rehoboth
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Voorst
Plaats: Teuge
Adres: Rijksstraatweg 219
Postcode: 7395MA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1907
Architect: Haverkamp, F.G.
Huidige bestemming: kantoor
Monument status: Rijksmonument 523350

Geschiedenis

Karakteristiek evangelisatiegebouw zonder toren.

Zomer 2009 stond het kerkje te koop. Voor de eredienst is de kerk per 1 januari 2010 gesloten. (62-09)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kleine ZAALKERK `Rehoboth' gebouwd in 1907 door F.G. HAVERKAMP in overgangsarchitectuur. Het evangelisatiegebouwtje is bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Hervormde Gemeente. In 1936 is de achter aanbouw met plat dak gerealiseerd ten behoeve van wachtkamer en vergaderzaal. `Rehoboth' bevindt zich aan de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Teuge.

Omschrijving

Kleine ZAALKERK `Rehoboth' met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. De gevels met gepleisterd trasraam zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich rondboog vensters met meerruits ramen met ijzeren roedenverdeling. De vensters worden aan de bovenzijde afgesloten door een rondboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, aan de onderzijde door een gepleisterde lekdorpel. Rechts van de ingang bevindt zich een inlegsteen met daarop de tekst `De eerste steen gelegd/ DOOR/ JONKVR.BARsse. A. BENTINCK/ 19 22/7 07.'. Boven de ingangspartij bevindt zich op een gepleisterd veld de naam `REHOBOTH gen. 26:22' met aan weerszijden op een apart veld het jaartal `19' en `07'.

De symmetrische VOORGEVEL eindigt in een topgevel. Centraal op de begane grond bevindt zich een niet oorspronkelijke geklampte deur met vier-ruits bovenlicht. De ingangspartij wordt aan de bovenzijde afgesloten door een rondboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In de boogtrommel bevindt zich mozaïek siermetselwerk van gele en rode verblendsteen. Links en rechts van de deur bevindt zich een rondboog venster. De gevel eindigt in een topgevel met in de geveltop een halfrond venster met ijzeren roedenverdeling op identiek wijze afgesloten als de overige vensters. Het overstekend zadeldak is voorzien van eenvoudig geprofileerde windveren met sierspant, houten makelaar en geveltopversiering.

In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich drie rondboog vensters met uiterst links de aanbouw uit 1936. In de gevel van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht. De ACHTERGEVEL bestaat uit een blinde aanbouw uit 1976 met plat dak. Links en rechts van de blinde aanbouw bevindt zich de terug gelegen gevel van de aanbouw uit 1936 met links twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht. Boven de aanbouwen bevindt zich de terug gelegen topgevel van het hoofdvolume.

In de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich drie rondboog vensters met uiterst rechts de gevel van de aanbouw uit 1936. In de gevel van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde twee-ruits draairamen met bovenlicht.

Waardering

Kleine ZAALKERK `Rehoboth' gebouwd in 1907 door F.G. HAVERKAMP in overgangsarchitectuur. Het evangelisatiegebouwtje is bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Hervormde Gemeente.

  • Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een evangelisatiegebouwtje van het type zaalkerk gebouwd in 1907 in overgangsarchitectuur.
  • Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het evangelisatiegebouwtje binnen de bebouwde kom van de kleine kern Teuge behorend bij Twello in de gemeente Voorst.
  • Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig vormgegeven evangelisatiegebouwtje in een kleine kern bestemd voor christelijke bijeenkomsten van leden van de Nederlandse Hervormde kerk.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 september 2009.

Kerk Teuge te koop.

Het Rehobothkerkje aan de Rijksstraatweg in Teuge staat sinds het voorjaar te koop. Tot 1 januari 2010 belegt de hervormde gemeente van Twello, waar Teuge onder valt, diensten in het gebouw. Ook de gereformeerde kerk Het Kruispunt in Twello wordt afgestoten. Leden kerken alleen nog in de Dorpskerk van Twello.

De zaalkerk, tegenwoordig een rijksmonument, is in 1907 gebouwd door F.G. Haverkamp. Boven de ingang is ”Gen. 26:22” gepleisterd, de tekst waarin de naam Rehoboth wordt genoemd.

Bieze Makelaardij in Zwolle wil de kerk aan de provinciale weg N344 verkopen voor 145.000 euro. De hervormde gemeente geeft de kavel van 253 vierkante meter uit in honderd jaar erfpacht. Het pand wordt dan verkocht, maar de grond blijft kerkelijk eigendom. De gereformeerde kerk is te koop voor het symbolische bedrag van een euro. Gesprekken met een koper zijn in een vergevorderd stadium.

Verkoop

Per 29 december 2009 is 'Rehoboth' overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Het gebouw zal zoveel mogelijk in originele staat worden teruggebracht. Het gebouw is aangekocht door Uniglobe MTC Travel en zal dienst gaan doen als zakelijk reisbureau.

Januari 2010. Inmiddels zijn de verlaagde plafonds en niet originele delen verwijderd en het originele houten boogplafond (ook zichtbaar op de tekeningen uit 1907) weer in originele staat hersteld en geschilderd. Diverse kenmerken langs het plafond die verdwenen waren zijn in originele staat gemaakt en teruggebracht. De muren zijn gerepareerd en het stucwerk is hersteld. De kansel is overigens blijven staan om de herinnering aan vroeger te laten voortduren.

Binnenkort gaan de deuren van het zakelijke reisbureau officieel open en gaat Unglobe MTC Travel zijn kantoor hier vestigen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur