Handelingen

Tiel, Doctor Schaepmanstraat 23 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Tiel
Plaats: Tiel
Adres: Doctor Schaepmanstraat 23
Postcode: 4001CV
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Roos, P.J. en Pijll, J. v.d.
Huidige bestemming: Inloopcentrum
Monument status: Geen

Geschiedenis

Kleine wederopbouwkerk.

  • 2016 - Buiten gebruik gesteld.
  • 2020 - De protestantse gemeente in Tiel heeft het kerkgebouw aan de Doctor Schaepmanstraat verkocht, maar zoekt nu nog een nieuwe eigenaar voor het orgel.
  • 2020 - In verband met het coronavirus zal de geplande ‘laatste dienst’ in de voormalig gereformeerde kerk aan de Schaepmanstraat te Tiel niet op de normale manier doorgaan.

Orgel

Het orgel is in 1951 gebouwd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam). In 1992 restaureert Flentrop Orgelbouw het.

Dispositie:

Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk. Zwelwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' - Flageolet 2' - Terts 1 3/5' - Tremulant. Pedaal: Subbas 16' (transm., pneumatisch). Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Zwelwerk aan Hoofdwerk. Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Uit De Gelderlander 4 oktober 2014

Sloop van het kerkgebouw van de voormalige gereformeerde gemeente aan de Dr. Schaepmanstraat, moet de financiële problemen van de huidige Protestantse Gemeente Tiel (PGT) verlichten. Ook de grote Sint Maartenskerk in het centrum van Tiel moet afgestoten worden, naar een stichting. Dat is de conclusie van de adviesgroep die voor de gemeente uitgebreid heeft onderzocht hoe er om moet worden gegaan met het overschot aan kerkgebouwen, in het licht van dalend kerkbezoek en financiële tekorten.

  • Uit Gereformeerdekerken.info, d.d. 16 januari 2016

In de Protestantse Gemeente van Tiel is onrust ontstaan over de aankondiging van de sluiting van een tweetal kerkgebouwen. Al in oktober 2014 werd aangekondigd dat besloten was tot verkoop of sloop van de voormalig gereformeerde kerk aan de dr. Schaepmanstraat in Tiel en de afstoting-naar-een-stichting van de grote Sint Maartenskerk in het centrum van Tiel. Ook het inloophuis, de woning aan het Kerkplein in Tiel, de pastorie van Wadenoyen en daarbij 6 hectare aan landerijen, alsmede de vergaderruimte van de kerkenraad zouden verkocht worden. Afstoting van twee van de vijf kerkgebouwen was destijds het advies van de door de kerkenraad ingestelde adviesgroep. Een en ander was nodig met het oog op het dalend kerkbezoek en de vermindering van de kerkelijke inkomsten. In februari 2015 werd ‘het definitieve besluit’ genomen om tot verkoop van de kerk aan de Schaepmanstraat over te gaan en om de Sint Maartenskerk in een stichting onder te brengen en voor kerkdiensten terug te huren. Ook enkele andere kerkelijke goederen zouden worden verkocht. De voormalig hervormde kerk van Drumpt zou de centrale plek voor de wekelijkse kerkdiensten worden, zo werd besloten. Ook de kerk van Wadenoyen en de Lutherse Ceciliakapel bleven open.


Afbeeldingen