Handelingen

Tilburg, Capucijnenstraat 29 - Anna

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Anna
Genootschap: rooms-katholieke kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Tilburg
Adres: Capucijnenstraat 29
Postcode:
Sonneveld-index: 08317
Jaar ingebruikname: 1899
Architect: Henri van den Abeelen
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

De voormalige parochiekerk van Sint Anna in de Capucijnenstraat werd in 1899 in gebruik genomen, als afsplitsing van de parochie Korvel. De architect was Henri van den Abeelen, de bouwpastoor was Bernardus Janssens. De twee torens en de koepel van het imposante neogotische gebouw waren vele decennia medebepalend voor de Tilburgse skyline.

Al na de Tweede Wereldoorlog moest de kerk wegens instabiliteit worden gerestaureerd. In 1970 werd het gebedshuis, dat ook een rijkelijk versierd interieur had, aan de eredienst onttrokken. In 1973 volgde de sloop, waarbij de pastorie, eveneens ontworpen door Van den Abeelen, behouden bleef. Dit geldt ook voor de torenhaan, die later werd aangebracht tegen de gevel van een woongebouw in de Capucijnenstraat.

Het altaar uit deze kerk is overgeplaatst naar de Antonius van Paduakerk (Korvelse Kerk).

  • Voorjaar 1970 verscheen in de landelijke pers een artikel met als strekking "22 kerken in Tilburg moeten dicht". Tilburg telde toen nog 31 R.K. kerkgebouwen. De St. Annakerk was vermoedelijk de eerste kerk in de sluitings- en sloopgolf, die in de jaren 1970 (ook) in Tilburg begon.
  • 2021 In dit jaar zijn nog hooguit 10 R.K. kerkgebouwen in Tilburg in gebruik.

Afbeeldingen

Exterieur

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg