Handelingen

Tilburg, Gasthuisring 14 - O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand
Genootschap: rooms-katholieke kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Tilburg
Adres: Gasthuisring 14
Postcode:
Sonneveld-index: 08344
Jaar ingebruikname:
Architect: J.C. van Buijtenen
Huidige bestemming: kantoorgebouw
Monument status: geenGeschiedenis

Voormalige parochiekerk; kopie ansichtkaart

Grote wederopbouwkerk met toren.

In 1955 werd aan de Gasthuisstraat (Gasthuisring) een nieuw gebedshuis geopend voor de parochie Gasthuisstraat, ter vervanging van de neogotische Paterskerk. Het ontwerp was van de Eindhovense architect J.C. van Buijtenen, die in de Vredeman de Vriesstraat ook een parochiehuis realiseerde.

Het gebouw had een robuuste vormgeving met een zeer sober interieur. Al in 1974 werd de kerk aan de eredienst onttrokken, waarmee het toen de kortste leeftijd van alle kerken in Tilburg had. Vervolgens werden de religieuze ornamenten verwijderd en de klokkentoren gesloopt. Pas in 1983 kreeg het resterende deel een nieuwe bestemming en werd het verbouwd tot kantoor. [Tilburg Wiki]

De parochiekerk is in 1974 na een laatste Heilige Mis buiten gebruik gesteld en gesloten. Na jarenlange leegstand is het gebouw begin jaren 1980 verbouwd tot kantoren waarbij de toren, de voorgevel en de zijbeuk aan de noordzijde werden gesloopt. Het orgel (Loret) is verplaatst naar de parochiekerk van de Heilige Theresia (Tilburg). Na sluiting van laatstgenoemde kerk is het orgel herplaatst als koororgel in de kerk van de Heilige Joseph aan de Heuvelring te Tilburg.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur