Handelingen

Tilburg, Hasseltstraat 194 - O.L. Vrouw Rozenkrans (1898 - 1998)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: O.L. Vrouw Rozenkrans
Genootschap: Rooms-Katholieke kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Tilburg
Adres: Hasseltstraat 194
Postcode: 5046LP
Sonneveld-index: 08350
Jaar ingebruikname: 1898
Architect: A.G.M. (Hubert) de Beer
Huidige bestemming: Wijkcentrum De Poorten
Monument status: geen



Geschiedenis

Tilburg, OLV van de Heilige Rozenkrans; jk 05-03-2014

Bijgenaamd Hasseltse kerk, naar het voormalige dorp Hasselt, nu stadswijk in het noordwesten van Tilburg.

Grote neogotische kerk, met aan de voorgevel 2 traptorentjes en op de kruising een hoge vieringtoren. In 1898 vond de consecratie plaats van de kerk O.L. Vrouw van de Heilige Rozenkrans, beter bekend als de Hasseltse kerk, die onder pastoor Franciscus Joh. Ant. de Beer werd gerealiseerd. Het ontwerp kwam van architect Hubert de Beer.

De kerk werd gebouwd om onderdak te geven aan het groeiend aantal gelovigen, maar ook de gemeente had er belang bij. Vanaf de toren kon door het uitsteken van een signaalvlag de Hasseltse schutterij, een stedelijke hulppolitie, worden gewaarschuwd.

Op 15 februari 1998 draaide pastoor Jos Siemons als laatste de sleutel om. Diverse interieurstukken zoals hoofdaltaar, zijaltaren, preekstoel, biechtstoelen en banken zijn, na een restauratie, verhuisd naar de Sint Martinuskerk in Sint Oedenrode.

Inbouw van Wijkcentrum De Poorten

Tijdens de verbouwing tot een multicultureel centrum voor de wijk Hasselt brak er, door onbekende oorzaak, in de nacht van 10 op 11 juli 2003 brand uit. Het dak en de vieringtoren gingen verloren. De voormalige kerk werd gerestaureerd en twee jaar later werd de multifunctionele accommodatie ‘De Poorten’ geopend. De door de wijkbewoners gekozen naam verwijst naar het Kasteel van Tilburg. De nieuwe vieringtoren is uitgevoerd in staal, is 22 meter hoog, weegt 9.389 kilo en is ’s avonds verlicht.

Herbestemming

Met respect voor de monumentale en architectonische kwaliteiten is, als een bootje in de fles, binnen het kerkgebouw een nieuw eigentijds wijkcentrum in vijf bouwlagen gerealiseerd. Alle nieuwe vertrekken zijn ondergebracht in een aantal 'dozen', soms over meerdere bouwlagen, die zoveel mogelijk vrij blijven van wanden, kolommen en gewelven. De invulling van het monumentale gebouw is hiermee omkeerbaar.

MIP omschrijving

jk 05-03-2014
  • Bouwperiode: 1897
  • Gevels en materialen: Baksteen, gemetseld in kruisverband.
  • Bijgebouwen: Kerk heeft 3 beelden in voorgevel, school heeft een beeld. IJzeren hek voor het schoolgebouw.
  • Interieur: Kerk: spitsbogen, kruisribgewelven, glas-in-lood.
  • Bijzonderheden: driebeukige terugliggende kerk met achterliggend kerkhof en naastgelegen pastorie en schoolgebouw.
  • Omschrijving:
  • Kerk: twee torenfront met symmetrische indeling. Hardstenen deklijsten. Topgevel met klimmend boogfries. Transepten. Spitsboogvensters met glas-in-lood vulling (gekoppeld per drie). Ingangsportaal met Wimberg en vierpassen. Deuren metsmeedwerk. Zadeldaken met leidekking. Veelhoekige traptorentjes hebben ingesnoerde spitsen. Dakruiter met klok en windvaan.
  • Pastorie: twee bouwlagen en risalieten met topgevels. Hardstenen plint en lateibalken. Segmentboogjes met vlechtwerk in de boogvelden. Sierankers. Schuiframen met schuin aflopende hardstenen onderdorpels. Samengesteld dak met leidekking. Dakkapellen.
  • School: eenlaags voor- en tweelaags achterbouw. Pilasterverdeling om de drie vensterassen. Klimmend baksteenfries in voorgevel. Bloktandlijsten ondergootlijst. Segmentboogvormige venvensters met stalen kozijnen, vierruits schuiframen met gedeelde bovenlichten. Schilddak, leidekking en kruispannen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Op diverse afbeeldingen hieronder (o.a. die van 12-08-1983) is de voormalige neogotische kruisingstoren nog te zien.

Interieur

  • Op zoek naar afbeeldingen van het oorspronkelijke interieur.