Handelingen

Tilburg, Wilhelminapark 114 - Kloosterkapel Franciscanessen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Tilburg
Adres: Wilhelminapark 114
Postcode: 5041EG
Sonneveld-index: 17831
Jaar ingebruikname:
Architect: Cees van Meerendonk
Huidige bestemming: woongebouw
Monument status: geenGeschiedenis

Tilburg, Wilhelminapark 114 – Klooster Franciscanessen; jk 05-03-2014

Voormalige Zusters Heilige Familie, buiten gebruik woningen.

De congregatie Franciscanessen van de Heilige Familie werd in 1854 gesticht door Elisabeth Koch. In 1888 werd in Tilburg de eerste Nederlandse afdeling van de franciscanessen gevestigd, met vijf zusters die een huisje in de Heuvelstraat betrokken. In 1891 kregen zij een groter pand in de Bisschop Zwijsenstraat, met daarachter een kloosterkapel. In 1929 verhuisden de franciscanessen naar een door Cees van Meerendonk ontworpen gebouw aan het Wilhelminapark. De zusters waren in de loop der tijd actief met ambulante verpleging, wijkverpleging, dodenwake, het afleggen van overledenen, zuigelingen-, kleuter- en bejaardenzorg en de opvang van pensiongasten. De zusters waren betrokken bij de oprichting van Kleuterheil (Goirle) en namen in 1954 Pension Mariëngaarde over. In 1984 vetrokken de franciscanessen uit hun klooster, waarna het gebouw een woonbestemming kreeg. De kloostertuin werd heringericht met openbaar groen en woningen. De zusters verbleven daarna in het klooster Mariahof aan de Bredaseweg. De laatste 31 leden verhuisden in 2004 naar Dongen, in de wetenschap dat de congregatie daar met hen zou uitsterven. In de gevel van Wilhelminapark 114 herinnert een beeld van Sint Franciscus aan deze zusters.[Tilburgs Lexicon]

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: van 1928 tot 1928
  • Gevels en materialen: tweelaags. Baksteen gevels, kruisverband. Rechthoekig ingangsportaal met baksteenomlijsting. Hardstenen lekdorpels, rollagen boven vensters. Bakstenen fries met omlopende goot. Afgeschuinde hoek op eerste bouwlaag.
  • Vensters en deuren: rechthoekige vensters (enkelruits draairamen met enkelruits bovenlichten.Sommige venster hebben nog vier- en zesruits bovenlichten). Keperboogvormige nismet beeld boven de ingangspartij. Kapel heeft rondbogige vensters.
  • Interieur: voorbouw is onderkelderd.
  • Bijzonderheden: voormalig klooster van de zusters Franciscanessen. U-vormige plattegrond met lange smalle vleugel aan de Dr. Nolenstraat en kortere vleugel met kapel en platdak. Dubbele voordeur. Gelegen aan driehoekig, in 1897 ontworpen park. De driehoekige structuur is oorspronkelijk middeleeuws.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur