Handelingen

Tolbert, Hoofdstraat 48 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Ned Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Tolbert
Adres: Hoofdstraat 48
Postcode: 9356AW
Sonneveld-index: 01263
Jaar ingebruikname: 13 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 23985


Geschiedenis

De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken De kerk van Tolbert ligt op een verhoogd kerkhof. De oudste delen zijn het bakstenen koor (ca. 1200) en het onderstuk van de toren. Rond 1600 is de toren verhoogd met bijna 30 meter, wat door de verschillende soorten baksteen goed te zien is. De zadeldaktoren is van het type wat in de omgeving vaker voorkomt. Tussen 1992 en 1994 is het interieur grondig gerestaureerd, ondermeer de muren kregen een nieuwe pleisterlaag. In het koor liggen de grafstenen van de familie Auwema. Het familiewapen is nog herkenbaar. De Auwema's bezaten een borg in Tolbert, die is tussen 1756 en 1762 gesloopt.

Toren

De toren dateert voor het grootste deel uit midden 13e eeuw en werd gebouwd op een fundering van rond de voet duidelijk zichtbare veldkeien. De toren is herhaaldelijk hersteld met baksteen in diverse formaten; het westportaal is sterk gewijzigd. De hoogte is ongeveer 30 meter, de muren zijn bij de voet zo’n 1.50 meter dik. De zuidwesthoek is behoorlijk beschadigd omdat de Duitsers in W.O.II de klok eruit hebben gesloopt. De (teruggevonden) luidklok werd in 1660 gegoten door Jurjen Balthasar en draagt de wapens van Carel van Inhuisen- en Kniphuisen, heer tot Nienorth, Vredewolt en Uplewardt en van Ivo Auwema op Auwemahuis.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en toren op kerkhof. De kerk bestaat uit een oorspronkelijk overwelfd bakstenen schip, en versmald rechtgesloten koor welks oostmuur met vensternissen is verlevendigd. Slanke toren uit de 13e eeuw, later verhoogd en door een zadeldak gedekt. In de kerk drie eenvoudige banken met knoppen. Eenklaviers orgel in 1857 gemaakt door P. van Oeckelen. Klokkenstoel met klok van J. Balthasar, 1660, diam. 106,2 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1928, nr. 975.

Orgels

Hoofdorgel

Op zaterdagmiddag 18 maart 2017 is het feest in Tolbert. Het Van Oeckelen-orgel van de dorpskerk viert dan zijn 150e verjaardag. Petrus van Oeckelen plaatste in 1867 in het eeuwenoude kerkje een orgel met één klavier.

Kabinetorgel

Sinds 2012 beschikt de Dorpskerk in Tolbert over een kabinetorgel. Het is gebouwd in 1792, waarschijnlijk door H.H. Hess. De herkomst is niet precies bekend, maar voor 1940 tot 2012 bevond het zich in Ernst Sillem Hoeve te Lage Vuursche.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur