Handelingen

Twello, Piet Heinstraat 33 - Het Kruispunt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kruispunt
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Voorst
Plaats: Twello
Adres: Piet Heinstraat 33
Postcode: 7391WK
Inventarisatienummer: 12254
Jaar ingebruikname: 1973
Architect:
Huidige bestemming: Uitvaartcentrum (Hemmes Uitvaartzorg)
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk met kleine toren. Buiten gebruik in 2009, toen de Ned. Hervormde Gemeente Twello/Teuge en de Gereformeerde Kruispuntgemeente werden samengevoegd tot Protestantse Gemeente Twello, met de historische Dorpskerk als onderkomen.

In de media

Uit De Stentor, 12 februari 2009.

Gereformeerden en hervormden in Twello worden één gemeente

TWELLO - Ruim twee jaar is er aan gewerkt en eind dit jaar moet het zover zijn: de samensmelting van de Hervormde Gemeente Twello- Teuge en de Gereformeerde Kruispuntgemeente Twello. Onderling zijn de kerkenraden en de gemeenteleden er al uit op welke wijze ze samen verder gaan. De afspraken worden nu beoordeeld door de classis, de regiovergadering van de kerken - hervormd, gereformeerd en evangelisch-luthers - die landelijk de Protestantse Kerk Nederland (PKN) vormen.

opname 1982 © AvD.

Ook in Twello zijn de geesten rijp voor een fusie, weet Roel Hessels van de Kruispuntgemeente. "Kerkelijk zijn er geen grote verschillen, het zit meer in de beleving van het geloof. Hervormden bijvoorbeeld zijn gewend aan een wat traditioneler benadering. We hebben niet gekeken naar de verschillen maar naar wat ons bindt."

Het is niet de eerste poging in Twello om een gezamenlijke kerk te vormen, weet Yvonne Lengkeek, voorzitter van de hervormde kerkenraad. "In de jaren tachtig is er ook over gepraat maar de tijd was er niet rijp voor. Daarna bleef het jaren liggen, was het wachten op nieuwe mensen om het proces weer leven in te blazen."

Hessels is blij met de fusie die hij een gevolg noemt van maatschappelijke ontwikkelingen. "Verschillen werden vooral van bovenaf in stand gehouden. Maar mensen accepteren dat niet meer. Met name aan jongeren was niet uit te leggen waarom er twee kerken waren." Een fusie houdt in dat er een overschot ontstaat aan kerkgebouwen. "De dorpskerk breek je niet af", zegt Gert Ooms, kerkrentmeester bij de hervormden om aan te geven dat de keus niet moeilijk was. "Dat maakt het overigens niet minder pijnlijk voor kerkleden die wél afscheid moeten nemen van hun gebouw." Rehoboth in Teuge en Het Kruispunt in Twello staan al te koop. Het liefst ziet Ooms dat ze worden gekocht door een ander kerkgenootschap of een vereniging die er activiteiten in uitoefent. "Je kunt ook aan een kantoor denken of een rouwcentrum. Afbreken en vervangen door woningbouw is de laatste optie. In het geval van Rehoboth kan dat niet eens want dat is een monument."

  • Uit De Stentor, 17 november 2016

De eerste condoleance in Afscheidscentrum Hemmes aan de Piet Heinstraat in Twello is woensdag gehouden. Ilse Hemmes, van Hemmes Uitvaartzorg, is trots op de nieuwe accommodatie waarover zij en echtgenoot Jan Rutgers nu kunnen beschikken voor condoleances en afscheidsdiensten. Tot een aantal jaar geleden diende dit gebouw, dat de afgelopen periode ingrijpend is verbouwd, als kerk van de Kruispuntgemeente. Het gebouw heette toen ook Het Kruispunt. Afscheidscentrum Hemmes beschikt onder meer over vier familiekamers en een grote zaal met 150 zitplaatsen. Ilse Hemmes prefereert de term afscheidsdienst boven die van uitvaartdienst. ,,Afscheidsdienst klinkt zachter en dekt ook meer de lading. De twee open dagen trokken onlangs in totaal naar schatting 1100 belangstellenden.

Orgel

Het orgel is in 1975 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Herwijnen).

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' - Prestant 4' - Fluit 4' - Quint 3' bas/discant - Octaaf 2' - Mixtuur 1' 2 sterk.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen