Handelingen

Twijzel, Optwizel 35 - Rehoboth

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rehoboth
Genootschap: Vrije Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Achtkarspelen
Plaats: Twijzel
Adres: Optwizel 35
Postcode: 9286EA
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Albert Wiersema, Kooi, T. v.d.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen
Sonneveld ID: 16040

Geschiedenis

In 1934 gebouwd nadat de vorige kerk was afgebrand. Aanvankelijk als Gereformeerde kerk, in 1945 overgaan naar de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en in 1967 afgesplitst als Vrije Gereformeerde Kerk.

Kerk in de expressionistische bouwstijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van Albert Wiersema uit Bedum en T. van der Kool. De kerk is buiten vrijwel gelijk aan de gereformeerde kerk die Wiersema ontwierp voor het Groningse Westeremden, Kosterijweg 16 - Gereformeerde Kerk (BOAZ-Kerk), hoewel hier zonder dakruiter. Het meubilair van beide kerken is vrijwel identiek. Wat binnenruimte betreft vertoont de kerk in Twijzel grote overeenkomsten met Wiersema's ontwerp voor de gereformeerde kerk in Onderdendam, Bedumerweg 34 - Gereformeerde Kerk.

Inmiddels is de kerk buiten gebruik gesteld wegens gebrek aan kerkgangers.

Orgels

Hoofdorgel

Het orgel is oorspronkelijk gebouwd door M. Vermeulen in 1913 voor de Gereformeerde kerk in Rinsumageest. In 1937 is het orgel overgeplaatst naar Twijzel door firma Valckx & Van Kouteren. Het orgel werd destijds voorzien van een nieuw front.

Elektronisch orgel

Men kerkt anno 2015 niet meer in de grote kerkzaal, maar in een klein zaaltje bij de kerk. Men maakt daar gebruik van een elektronisch Johannus orgel, type Opus 235.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur