Handelingen

Uden, Kapelstraat 16 - Antonia

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonia
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Maashorst
Plaats: Uden
Adres: Kapelstraat 16
Postcode: 4731SP
Sonneveld-index: 08423
Jaar ingebruikname: 2002
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kapel
Monument status: geen

Geschiedenis

Voormalige pastorie Zusters Franciscus, leefgemeenschap. Vervolgens is Salud Distribution BV voortaan gevestigd in het voormalig Hotel & Restaurant 't Klooster aan de Kapelstraat in Uden.

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: 1882
  • Gevels en materialen: Baksteen. Sierlijst. Middenrisaliet met hoeklisenen.
  • Vensters en deuren: Getoogde T-ramen.
  • Dak en bedekking: Geknikt schilddak, leien. Gewijzigde dakopbouw (ca. 1980). Haakse aanbouw onder zadeldak, sinds 1909 klooster.

In de media

Uit Omroep Brabant d.d.8-09-2012

Resten Middeleeuwse kapel en skeletten gevonden in Uden

| Auteur: Jan de Vries
Tijdens de aanleg van een nieuwe riolering aan de Kapelweg in Uden zijn resten van een middeleeuwse kapel gevonden en resten van skeletten. Die behoren toe aan mensen die omstreeks de veertiende eeuw in die kapel zijn begraven. Een woordvoerder van Archeologisch Adviesbureau Raap spreekt van 'een zeer bijzondere vondst'. De plek waar de vondst is gedaan is al sinds de veertiende eeuw een bedevaartsplek. Volgens de overlevering is daar een mariabeeld gevonden in een lindeboom. In de loop der eeuwen zijn daar steeds nieuwere kapellen gebouwd en in de 17de eeuw bouwde de kruisheren er een klooster. De mensen die nu een nieuwe riolering aanleggen in de Kapelstraat stuitten eerst op twee muren, die vermoedelijk van de eerste kapel uit de veertiende eeuw zijn.

Menselijke botten

Later vonden zij achter de eerste muur menselijke botten. Die lagen her en der verspreid wat er volgens amateurarcheoloog Goof van Eijk uit Uden op duidt dat de graven op die plek ooit geruimd zijn. Van Eijk was ook betrokken bij de vondst, in september vorig jaar, van het Vorstengraf uit de prehistorie dat in Uden werd gevonden. Achter de tweede muur werden zeker vijf graven gevonden die nog in goede staat waren. Van Eijk schakelde toen Raap in. "Ik ben maar een amateur-archeoloog en ik zag meteen dat dit te groot was voor mij," aldus Van Eijk.

Afbeeldingen