Handelingen

Uithoorn, Alfons Ariënslaan 1 - Rietveldkerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Uithoorn, Alfons Ariënslaan 1 - Hoeksteen)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rieveldkerk (v/h De Hoeksteen)
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Uithoorn
Plaats: Uithoorn
Adres: Alfons Ariënslaan 1
Postcode: 1422BP
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Rietveld - Dillen, v -Tricht, v.
Huidige bestemming: film- en theaterzaal
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interessante moderne kerk. Gebouwd als Ned. Hervormde kerk De Hoeksteen. Enige ontworpen en gebouwde kerk van Gerrit Rietveld (1888-1964). Als kerkgebouw buiten gebruik in 1985, toen de Hervormde Hoeksteengemeente "Samen op Weg" ging met, en in, de nabij gesitueerde Gereformeerde Kerk "De Schutse". De Hoeksteen is kort na 1985 verbouwd tot bibliotheek. Het exterieur is daarbij vrijwel ongewijzigd gebleven. Vermoedelijk heeft het gebouw toen de naam Rietveldkerk gekregen.

  • 2022 - Donderdag 7 april 2022 openen de deuren van een nieuwe film- en theaterzaal met 52 stoelen in de Rietveldkerk. Het kerkgebouw naar ontwerp van Gerrit Rietveld, eerder in gebruik als bibliotheek, is door BOEi en een horeca-exploitant flink onder handen genomen en vormt nu een cultureel centrum van de Noord-Hollandse gemeente Uithoorn. BOEi, een organisatie voor herbestemming en restauratie van erfgoed zonder winstoogmerk, werd in 2017 eigenaar van de kerk en werkt sindsdien aan restauratie en herbestemming.

Praat mee over herbestemming van De Hoeksteen in Uithoorn.

Geplaatst op: 8 juni 2015

Op zaterdag 13 juni is iedereen welkom in De Hoeksteen. Nu is in dit bijzondere gebouw van de hand van Gerrit Rietveld nog de bibliotheek gehuisvest, maar in 2016 verandert dat. De bibliotheek krijgt een nieuwe huisvesting. Daarom wordt voor De Hoeksteen een nieuwe bestemming gezocht. Wordt het een Rietveldmuseum of toch iets anders. Het uitgangspunt is om voor De Hoeksteen een maatschappelijke bestemming te vinden.

De Hoeksteen

De Hoeksteen is een voormalige kerk uit 1965 naar een ontwerp van Gerrit Rietveld. Het is de enige kerk die hij heeft ontworpen. Hij aanvaardde de opdracht omdat de kerkvoogdij een gebouw wilde voor de liturgie, maar met een maatschappelijke functie in de wijk. De Hoeksteen is sinds 1984 geen kerk meer, maar de maatschappelijke functie is gebleven. Het gebouw biedt sinds 1985 onderdak aan de bibliotheek van Uithoorn. Deze gaat echter verhuizen en daarom is de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming voor De Hoeksteen.

Herbestemming NH

De Hoeksteen is door de gemeente Uithoorn aangemeld voor Herbestemming NH 2015, een programma van de provincie Noord-Holland dat door Cultuurcompagnie Noord-Holland wordt uitgevoerd. Herbestemming NH mobiliseert expertise en aandacht voor leegstaand gebouwd erfgoed in Noord-Holland. Als aanjager initieert het programma de dialoog tussen eigenaren, experts, creatieve professionals en bewoners over potentiele nieuwe functies van leegstaande karakteristieke gebouwen. Zo krijgt niet alleen het gebouw zelf maar ook het omringende gebied een nieuwe impuls. In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan tien gebouwen een stap verder geholpen naar een nieuwe bestemming. De Hoeksteen is samen met Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef en Gebouw 320 op het Hembrugterrein in Zaandam voor Herbestemming NH 2015 geselecteerd.

Programma 2015

In de periode van mei tot september 2015 organiseert Herbestemming NH voor drie geselecteerde objecten inspirerende sessies waarbij omwonenden en experts innovatieve ideeën voor herbestemming van de desbetreffende gebouwen genereren. Op vrijdag 11 september 2015 wordt het programma met de Dag van de Herbestemming afgesloten.

  • In diverse bronnen wordt gemeld, dat Rietveld twee kerkgebouwen zou hebben ontworpen. Maar het andere gebouw is het huidige Joods Cultureel Centrum aan de Van der Boechortstraat in Amsterdam-Buitenveldert. Dat gebouw was wel als kerk van de Vrije Gemeente gebouwd, maar is slechts enkele jaren als kerk in gebruik geweest.

Afbeeldingen

Hieronder twee afbeeldingen van De Hoeksteen als kerkgebouw, genomen van foto's die in de ontmoetingsruimte van De Schutse hangen.

Hieronder enkele recentere opnamen van het exterieur, als Openbare Bibliotheek.