Handelingen

Vaesrade, Servatiusstraat 10 - Servatius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Servatius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Beekdaelen
Plaats: Vaesrade
Adres: Servatiusstraat 10
Postcode:
Inventarisatienummer: 13620
Jaar ingebruikname: 1929
Architect: Ramaekers, Nic
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument nr. 507202


Geschiedenis

Late neogotische kerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. KERK en SACRISTIE van de H. Servatius, 1929, gebouwd in een door het expressionisme en de neo-gotiek beïnvloede stijl naar een ontwerp van architect Nic. Ramakers uit Sittard. De kerk is vrijstaand gesitueerd op een kerkheuvel.

Omschrijving

Vrijstaand kerkgebouw op een kruisvormige plattegrond, gedekt door zadeldaken. De zadeldaken van het voorportaal en de kruisarmen hebben een lagere noklijn dan het zadeldak van het schip. De zijbeuken worden gedekt door drie dwars ingestoken zadeldaken. Leien in Maasdekking. De vierkante klokkentoren is rechts naast het voorportaal geplaatst, voorzien van smalle staande galmgaten, kleine driehoekige dakkapellen en een torenspits met windhaan. Rechthoekige absis met kapellenkrans. Aan de linkerzijde van de absis de sacristie van een bouwlaag onder plat. Het toegepaste bouwmateriaal is eerste soort hardgebakken baanringovensteen, metselwerk in kettingverband. Terugliggende voegen. Plint in een donkerder tint baksteen. Dorpels, neuten en traptreden van Belgisch graniet; traceringen en kanten vensterramen, sluitstenen, kruisen en wijzerplaten van mergel; priesterkoor van gepolijst graniet. Smeedijzeren hang- en sluitwerk. De kruisarmen en de zijbeuken zijn voorzien van keperboogvormige glas-in-lood vensters met mergeltraceringen alsmede van kleine driehoekige glas-in-lood vensters. Rechthoekige houten deuren onder betonluifels. Toegangstrappen.

Het perceel wordt deels omgeven door een bakstenen muur met hierop een smeedijzeren hekwerk. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 90 cm.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de wit gepleisterde gewelven met filibertspanten; de authentieke houten kerkbanken en twee biechtstoelen; de gebrandschilderde ramen van glazenier Tielens in absis, kruisarmen, middenschip en achter het orgel; op de balustrade van het oxaal een muurschildering uit 1933 van Tielens met voorstelling van de H.Servatius in het Limburgse land; priesterkoor met altaar; doopvont in hardsteen met vierzijdige ingezwenkte voet met afgeronde hoeken, balusterstam en ronde kuip met insnoering en geslagen geelkoperen deksel: XIX A; vijf kerkbanken in eikehout met liervormige wangen met rozetten en kleine voluut met kwasten, XIX A. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Waardering

De H. Servatiuskerk van Vaesrade is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het kerkgebouw bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de regionale architectuurgeschiedenis, is van belang voor het oeuvre van architect N. Ramakers uit Sittard en is van belang vanwege de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en vanwege het materiaalgebruik. Het kerkgebouw is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en interieur en vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid.

In de media

  • Uit NWO-nieuws d.d. 29 augustus 2021

Stichting Dorpshuis Vaesrade verwacht begin november het nieuwe onderkomen in de Servatiuskerk officieel te openen. Met de verbouwing levert de kerk ruim de helft van de oorspronkelijke ruimte in. Zowel de kerk als het dorpshuis zijn blij met de ontwikkelingen. "Het scheelt niet alleen in de stookkosten, maar nu bestaat ook de mogelijkheid dat bezoekers na een kerkelijke viering samenkomen in het dorpshuis", zegt pastoor Jan Geilen. Voorzitter Frank Extra van Stichting Dorpshuis Vaesrade zegt het ontzettend belangrijk te vinden dat er weer een vaste plek is voor de gemeenschap in het dorp. Omdat verschillende verenigingen en clubs gebruik kunnen gaan maken, zijn er duidelijke afspraken gemaakt met het kerkbestuur. "Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de repetitie van de fanfare gelijktijdig begint met de mis", zegt Frank Extra. "Alles gebeurt in goed overleg." Bovendien is pastoor Geilen niet de lastigste. Mochten er in de andere helft van de kerk kroegsferen ontstaan, heeft hij daar geen moeite mee. "Ik zal er zelf ook zeker nog wel eens een pilsje gaan drinken, hoor. Ik ben er niet vies van", lacht Geilen.

Externe links

Afbeeldingen