Handelingen

Valkkoog, Valkkogerweg 39 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Schagen
Plaats: Valkkoog
Adres: Valkkogerweg 39
Postcode: 1744 GB
Inventarisatienummer: 06129
Jaar ingebruikname: 16 e
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 498844(K)
498850(C)


Geschiedenis

Buiten gebruik

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Vijf traveeën diep schip van een laatgotische kerk, in 1839 (1859?), van koor en toren beroofd. Op de torenvoet is in 1865 een nieuwe toren gebouwd. Tussen de diepe steunberen van het schip geprofileerde grote spitsboogvensters. Negentiende eeuws houten gewelf; negentiende eeuws meubilair bestaande uit preekstoel met achterschot en klankbord, doophek met rondom banken; collectezakbord; gebodenbord (1855). Eenklaviers orgel, in 1871 gemaakt door P.J. Adema. Groot aantal 17de eeuwse en jongere werken. Klokkenstoel met klok van J. Noteman, 1635, diam. 77,8 cm. Mechanisch torenuurwerk van, circa 1910.

Waardering

De kerk is als onderdeel van het complex van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang. I.v.m. uitbreiding bescherming.

Consistoriekamer

De uit 1900 daterende CONSISTORIEKAMER, welke ten noordwesten van de Ned. Herv. dorpskerk is gelegen en daarmee wordt verbonden door middel van een tussenaanbouw, is één bouwlaag hoog op een rechthoekige plattegrond. Het pand wordt gedekt door een zadeldak bedekt met grijze platte Friese pannen. De noklijn van het pand loopt parallel aan de kerk.

De consistoriekamer is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint. Op de hoeken van de gevels zijn hoeklisenen uitgemetseld die doorlopen tot circa 0,5 meter boven de goot. De kopse zijden van het pand worden door eentuitgevel afgesloten die bekroond is met een natuurstenen decoratie.

De oostgevel bezit op de begane grond een driedelig houten schuifvenster en in de geveltop een ijzeren roosvenster. Deze gevelzijde is versierd met detailleringen van oranje, gele en donkergrijze baksteen. Rondom de vensters en in een horizontale baksteen laag tussen de begane grond en de verdieping bevinden zich deze versieringen. Voorts is de oostgevel met een drietal gietijzeren siermuurankers in rozetvorm versierd. Links onderaan bevindt zich in de oostgevel een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "16 AUGUSTUS 1900 DE EERSTE STEEN AAN DIT GEBOUW GELEGD DOOR N. DEKKER PRESIDENT KERKVOOGD".

De lange noordgevel is door middel van drie uitgemetselde lisenen in vier traveeën verdeeld. In de twee rechter traveeën bevindt zich een houten T-schuifvenster. De overige traveeën zijn blind.

De westgevel bezit op de begane grond een houten schuifvenster en in de topgevel een ijzeren roosvenster. In deze gevelzijde bevinden zich enkele ijzeren muurankers.

De zuidgevel is door de daarlangs gelegen tussenaanbouw die de consistoriekamer met de kerk verbindt, nauwelijks zichtbaar.

Waardering

De consistoriekamer is als onderdeel van het complex van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur