Handelingen

Veelerveen, Veelerveensterweg 104 - Uw Koninkrijk Kome

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Uw Koninkrijk Kome
Genootschap: Ned. Herv. Evangelisatie
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerwolde
Plaats: Veelerveen
Adres: Veelerveensterweg 104
Postcode: 9566PG
Jaar ingebruikname: 1917
Architect:
Huidige bestemming: horeca
Monument status: geen

Geschiedenis

Neogotische kerk met torentje. Buiten gebruik in 2005. Nu restaurant De Oude Kerk.

De Hervormde evangelisatie Uw Koninkrijk Kome is op 10 december 1917 in gebruik genomen. In 1962 werd de plaatselijke aardappelmeelfabriek gesloten en sindsdien ging het met het kerkbezoek bergafwaarts. De bewoners verhuisden naar elders. Op 9 januari 2005 is er de laatste kerkdienst gehouden. De bestemming is nog onbekend. De luidklok hing vroeger in de kerk van Philippine (Zeeland). De Stichting Oude Zeeuwse Kerken wil die luidklok graag weer terughebben voor Philippine. De klok is te zwaar voor de kerktoren, maar er zou wel een klokkenstoel naast de kerk gebouwd kunnen worden voor de klok. De kerkklok is op 4 juni 2005 teruggegaan naar haar oorspronkelijke plek, de Ned. Herv. Kerk van Philippine (Zld). Het leeggekomen kerkgebouw en de pastorie zijn gekocht door de pastorale werker van de gemeente van Veelerveen. In het vroegere evangelisatiegebouw is nu het Spaanse en Portugese specialiteitenrestaurant gevestigd. Boven de ingang valt duidelijk de vorige bestemming van het gebouwtje te lezen. (53-05/54-05/59-08)

  • 2023 - Het kerkgebouw in Veelerveen in de Groningse gemeente Bellingwolde wordt de komende weken voor een deel gerenoveerd. De voorgevel wordt opnieuw gevoegd; daarna moeten de dakgoten en de deurkozijnen worden vernieuwd. Om de renovatie te kunnen bekostigen, is de actie ”Red het kerkje van Veelerveen” gestart.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 10 februari 2009.

Het kerkgebouw van de voormalige hervormde evangelisatie in het Groningse Veelerveen is de inzet geworden van een rechtszaak. De eigenaar van het gebouw, voorganger P.H.A. Meijer, verhuurt de kerk sinds mei 2007 aan Iet Wissink of Geerdink onder de voorwaarde dat het gebouw een maatschappelijke en een sociaal-culturele functie zou houden. De huurster heeft er nu een tapasrestaurant in gevestigd.

Iet Wissink of Geerdink vecht de sluiting van haar restaurant ”Tapas Tres Marias” aan. Zij is tevreden met de huisvesting van haar restaurant, zei ze onlangs in het Dagblad van het Noorden. „Het kerkje was leeg en kaal toen ik het ging huren. Het is helemaal opnieuw ingericht, met een bar, een gezellig hoekje bij de kachel. Ja, ook met veel Mariabeelden, daar ben ik gek op. Het loopt al goed.”

In 1917 werd de “Vereniging tot Evangelisatie in en ten bate van de Nederlandsche Hervormde Kerk te Veelerveen” officieel opgericht. Het gebouw was tot 2005 in gebruik bij de hervormde evangelisatie. Het kerkje werd gesloten toen de diensten niet meer voldoende werden bezocht.

Eind 2007 raakte de verhouding tussen Meijer en Wissink of Geerdink ernstig verstoord. Meijer vindt namelijk dat de tapasbar niet de hoofdactiviteit mag zijn in het oude „huis van God.” Het gebouw moet een maatschappelijke, sociaal-culturele functie hebben. Wissink of Geerdink vindt dat een restaurant daarmee niet in strijd is.

De kortgedingrechter heeft eind januari bepaald dat de eigenaar en de verhuurder samen op zoek moeten naar een oplossing voor het geschil. Eerder had de gemeente Bellingwedde ondernemer Wissink of Geerdink al voor 40.000 euro aan dwangsommen opgelegd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur