Handelingen

Veenendaal, Eikenlaan 3 - Sola Fide

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sola Fide
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Veenendaal
Provincie: Utrecht
Gemeente: Veenendaal
Plaats: Veenendaal
Adres: Eikenlaan 3
Postcode: 3901XA
Inventarisatienummer: 04458
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Hoogevest, G. van
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: gemeentelijk monument


Geschiedenis

Aardige, functionele wederopbouwkerk zonder toren. Breed schip en smalle zijbeuken. In het koor een mooi, rond, glas-in-loodraam. Aan de linker(= oost)zijde zijn later nevenruimten bijgebouwd.

  • 2017 - In 2017 is besloten dat het aantal kerkgebouwen van de PKN Veenendaal van 4 naar 2 moet. Mogelijke sluiting van Sola Fide in 2019.
  • 2019 - Wijkgemeente Sola Fide gaat samen met wijkgemeente Aller Erf. Dit samengaan is ingegaan op 7 juli 2019. Vanaf die datum komen de betrokken leden samen in wijkkerk De Open Hof. De nieuwe wijkgemeente gaat verder onder de naam Wijkgemeente De Open Hof. Kerkgebouw Sola Fide wordt gesloten.
  • 2019 - De protestantse gemeente in Veenendaal heeft 2019 kunnen afsluiten met de verkoop van de kerkgebouwen Sola Fide en De Goede Reede, die zij het afgelopen jaar heeft afgestoten.

Orgel

Het orgel is in 1957 gebouwd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam). In 1977 reinigt de firma Flentrop het, wijzigt de intonatie en vervangt de Fluit 4' van het pedaal door een Trompet 8', afkomstig uit het orgel van de hervormde kerk te Den Ham, waar het in 1958 door Sanders was geplaatst. In 2008 restaureert de firma Flentrop het orgel, vervangt de Cymbel van het Borstwerk door een Dulciaan 8', voorziet het groot octaaf van de Trompet 8 van nieuwe bekers en voert een herintonatie uit.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Vlakfluit 2' - Mixtuur 1⅓' 4-5 sterk.
  • Borstwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Speelfluit 4' - Prestant 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk - Dulciaan 8' (2008) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.) - Roerfluit 8' (transm.) - Trompet 8' (1958/2008).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk.
  • Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 februari 2011.

De kerkenraden van de hervormde gemeente Sola Fide te Veenendaal en de gereformeerde kerk in Veenendaal hebben recent besloten zich met ingang van vandaag te verenigen tot de protestantse gemeente Veenendaal.

De wijkgemeente, die ruim 5000 leden telt, bestaat uit vier gemeenten: de hervormde wijkgemeente Centrum-Zuid Sola Fide, de gereformeerde wijkgemeente Centrum-Zuid Petrakerk, de protestantse wijkgemeente Noord-Oost en de protestantse wijkgemeente West.


link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur