Handelingen

Veenendaal, Hoofdstraat - Pniëlkerk (1913-2008)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pniëlkerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Veenendaal
Plaats: Veenendaal
Adres: Hoofdstraat - Tuinstraat 133
Postcode:
Inventarisatienummer: 04472 en 16461
Jaar ingebruikname: 1913
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status:

Geschiedenis

De kerk werd in 1913 gebouwd als Gereformeerde Gemeente. Op 14 januari 1914 werd de kerk officieel in gebruik genomen als Hoofdstraatkerk. Op 6 juli 2008 was hier de laatste dienst. Men kampt men met hoge onderhoudskosten en een tekort aan vergaderruimte. De burgerlijke gemeente heeft de kerk in 2008 gekocht. Op het voorterrein zal vanaf de Hoofdstraat een doorsteek worden gemaakt naar het nieuwe centrumdeel Brouwerspoort. Het kerkgebouw kan gekocht worden door een ander kerkgenootschap. Tot nu toe heeft niemand zich gemeld. Daarom heeft de gemeente besloten dat de kerk ook gekocht kan worden om er een winkel van te maken. Eind 2008 werd het ingangsportaal aan de oostzijde van de kerk gesloopt. Tot ca. 1960 was de hoofdingang aan de Hoofdstraatzijde. (58-07/60-0861-09)

In 1950 werd de toenmalige voorganger ds. R. Kok geschorst, maar de gemeente bleef achter hem staan, zodat er een Gereformeerde Gemeente buiten verband ontstond. Op 9 oktober 1956 werd aansluiting verkregen bij de christelijke Gereformeerde Kerken. Sindsdien is ook de naam "Pniëlkerk" gebruikt.

2008 verkocht aan gemeente, ingangsportaal gesloopt, plan sloop of andere bestemming. Situatie zoals de kerk de laatste jaren was met de ingang aan de Tuinstraat. Dit was tot 1960 de achterzijde van de kerk, zonder het latere ingangsportaal overigens. De gemeente ging naar een nieuw kerkgebouw aan de Ghandistraat 2

Orgel

In de jaren voor 1920 werd er gebruik gemaakt van een harmonium en daarna een kabinet-orgel, Begin 1920 wordt er een pneumatisch-pijporgel aangeschaft bij de firma Spiering te Dordrecht. Het pijporgel wordt geplaatst boven de preekstoel. In 1960 wordt het vervangen door een elektro- pneumatisch orgel van de firma B. Pels en Zoon n.v. te Alkmaar.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 24 juni 2008.

De christelijke gereformeerde kerk te Veenendaal (Pniël) houdt op 6 juli haar laatste dienst in de oude Pniëlkerk, aan de Tuinstraat 133. Deze dienst zal beginnen om 17.00 uur en ds. H.H. Klomp hoopt voor te gaan.

Ruim 94 jaar geleden, op 29 januari 1914, ging ds. W. den Hengst voor in de eerste dienst in de ”Hoofdstraatkerk”. „Nu, in 2008, wordt er een stukje Veense kerkgeschiedenis afgesloten, maar de Heere en Zijn Woord blijven dezelfde”, schrijft scriba A. Kok namens de kerkenraad in De Wekker.

Op 13 juli om halftien zal de eerste dienst worden gehouden in de nieuwe Pniëlkerk aan de Gandhistraat 2. Voorganger is dan ds. D. van der Zwaag.

Op een later tijdstip vindt de officiële opening van het kerkgebouw plaats. In het nieuwe gebouw is ook het dienstencentrum van de Christelijke Gereformeerde Kerken ondergebracht.

  • Uit: De Gelderlander d.d 27 augustus 2008.

De Pniëlkerk aan de Tuinstraat in Veenendaal krijgt zijn oorspronkelijke ingang aan de Hoofdstraat weer terug. De voorkant van de kerk, die in 1913 is gebouwd, wordt gerestaureerd.

De aanbouw met voorportaal in de Tuinstraat wordt gesloopt. In opdracht van de gemeente begint een aannemer dinsdag met de werkzaamheden. De verwachting is dat het sloopwerk twee weken duurt. Vervolgens wordt de kerkingang aan de Tuinstraat wind- en waterdicht gemaakt. Het voorportaal wijkt voor de openbare ruimte. Die schuift op vanwege de bouwwerkzaamheden in Brouwerspoort en de aanleg van de Brouwersgracht en het Thoomesplein. Pal naast de kerk op de plaats van de Xenos wordt een doorbraak naar de Hoofdstraat gemaakt - de Nard van Kreelpoort.

Afbeeldingen

Exterieur

situatie met ingang aan de Hoofdstraat

en vervolgens de situatie zoals men de kerk de laatste tientallen jaren heeft gezien.


situatie in 2011, ernaast gelegen percelen gesloopt voor de doorgang van Brouwerspoort naar de Hoofdstraat.


Interieur