Handelingen

Veenendaal, Kerkewijk 125 - Vredeskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Vredeskerk
Genootschap: PKN - Hervormde gemeente Veenendaal
Provincie: Utrecht
Gemeente: Veenendaal
Plaats: Veenendaal
Adres: Kerkewijk 125
Postcode: 3901EA
Inventarisatienummer: 04450
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: Hoogevest, G. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument
opname 15-09-2010 © AvD.
opname 15-09-2010 © AvD.

Geschiedenis

De kerk was de een van de eerste nieuwe protestantse kerken die na de Tweede Wereldoorlog in gebruik werd genomen.

  • De Hervormde Gemeente van Veenendaal bestaat uit zeven wijkgemeenten en maakt deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland.

Orgel

De Vredeskerk heeft op donderdag 1 oktober 2020 haar ‘nieuwe’ orgel in gebruik genomen. Het betreft een instrument van de gebroeders Van Vulpen, afkomstig uit de Marcuskerk in Utrecht. Het tweeklaviers orgel –negentien stemmen– werd in 1961 gebouwd voor de gereformeerde Immanuelkerk in Utrecht. In 1983 verhuisde het naar de Marcuskerk in Utrecht. Dat gebouw kwam in 2018 in eigendom van de Motion Church, een „eigentijdse kerk” die zingt onder begeleiding van een band. Daarom werd het Van Vulpenorgel overbodig.

De Vredeskerk van de hervormde gemeente Veenendaal beschikte over een tweeklaviers Vierdagorgel (twaalf stemmen) uit 1971, dat te klein was voor de gemeente –de kerk telt 600 zitplaatsen– en groot onderhoud nodig had. Uiteindelijk besloot de gemeente, mede op advies van orgeladviseur Jaap Jan Steensma, om te zien naar een goed tweedehands orgel. Zo kwam de Vredeskerk op het spoor van het Van Vulpenorgel uit Utrecht. Het instrument van Vierdag is inmiddels verkocht aan een kerk in Zbraslavice (Tsjechië).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur