Handelingen

Velddriel, Voorstraat 102 - Martinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Maasdriel
Plaats: Velddriel
Adres: Voorstraat 102
Postcode: 5334JT
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Schijvens, J.C.A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Belangrijke wederopbouwkerk.

Nieuwe parochiekerk, opgericht jaren 1950 ter vervanging van de tijdens de oorlog verwoeste voorganger. Driebeukige kruisbasiliek met gedrongen vieringtoren en halfronde absis, opgezet volgens de zgn. christocentrische richtlijnen uit de jaren 1930 (priesterkoor en altaar op snijpunt schip en dwarsschip). Het ontwerp is beïnvloed door de Bossche School van Dom H. van der Laan en grijpt terug op de vroegchristelijke en vroegromaanse kerkbouw in Italië. De vrijstaande toren met opengewerkte lantaarn, geïnspireerd op de Italiaanse campanile, dateert uit 1962.

  • 2016 - Kerk wordt verkocht.
  • 2017 - De Sint Martinuskerk in Velddriel blijft open, met een zekerheid en toezegging van vijf jaar.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch orgel.

In de media

  • Uit Brabants Dagblad d.d. 5 juli 2013

Mocht de H. Martinuskerk in Velddriel inderdaad in 2015 gesloten worden dan moet het gebouw hoe dan ook voor het dorp behouden blijven. Verdere bericht Brabants Dagblad

  • Uit Brabants Dagblad d.d. 5 juli 2016

Verschillende partijen hebben zich verenigd in een projectgroep om te onderzoeken of de kerk en pastorie in Velddriel in aangepaste vorm een andere toepassing kunnen krijgen binnen de parochie. Vanuit de Franciscus parochie nemen Willem Klavers, Paul Heiden en Jan Luijks zitting in de projectgroep. Vanuit de Velddrielse gemeenschap vormen Hetti van Kessel, Gijs van Eeuwijk namens stichting behoud Martinuskerk en Arnold van de Laar het drietal om verder te inventariseren. Het is de intentie om binnen een termijn van maximaal 5 maanden te komen met een plan dat uitsluitsel geeft of, en zo ja, hoe de kerk en pastorie met aanliggende stukken grond doelmatig en doeltreffend aan te passen zijn. Een kapelfunctie voor Velddriel zit in dit plan. Het hele onderzoek zit nog in een pril stadium, dus concreets is er nog niets. Alle mogelijkheden liggen nog open, aldus contactpersoon Jan Luijks.

De projectgroep zit in een inventariserende fase.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur