Handelingen

Velp, Doctor Fabiusstraat 12 - Nederlandse Protestanten Bond

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nederlandse Protestantenbond
Genootschap: Nederlandse Protestanten Bond
Provincie: Gelderland
Gemeente: Rheden
Plaats: Velp
Adres: Doctor Fabiusstraat 12
Postcode: 6881RZ
Inventarisatienummer: 12314
Jaar ingebruikname: 1905
Architect: Jansen, A.J.G.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Zaalkerk zonder toren met Jugendstil tegeltableau boven de ingang, gebouwd in 1905 naar ontwerp van A.J.G. Jansen. Op de galerij een tweeklaviers orgel met een front in rondboogstijl, in 1909 gebouwd door L. Verschueren (Heythuysen) en in 1930 door hen vergroot.

  • 2022 - Geen diensten meer.
  • 2023 - Wordt herbestemd
  • 2023 - Het kerkgebouw van de vereniging De Sprang-Vrijzinnigen Velp, voorheen NPB, aan de Dr. Fabiusstraat 12 is sinds januari 2022 niet meer in gebruik voor kerkdiensten en lezingen. Het ad-interim bestuur heeft de wens uitgesproken om het gebouw terug te geven aan de Velpse gemeenschap en zoekt naar een nieuwe, sociaal-culturele bestemming voor de kerk.
  • 2024 - Afgelopen vrijdag 2 februari 2024 droeg het interim-bestuur van De Sprang Vrijzinnigen Velp haar kerkgebouw over aan BOEi. De kerk, een gemeentelijk monument, is sinds januari 2022 niet meer in gebruik en staat leeg. BOEi betrok vorig jaar de buurtbewoners en andere geïnteresseerden bij een marktonderzoek naar nieuwe gebruiksmogelijkheden voor de kerk. Diverse ideeën zijn geopperd om dit bijzondere gebouw een andere maatschappelijke bestemming te geven, waarmee de kerk een rol in Velp kan vervullen.  

Afbeeldingen