Handelingen

Ven-Zelderheide, Vensestraat 1 - Antonius Abt (1953 - 2022)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Ven-Zelderheide, Vensestraat 1 - Antonius Abt)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Anthonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Gennep
Plaats: Ven Zelderheide
Adres: Vensestraat 1
Postcode: 6599AN
Sonneveld-index: 13704
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Lerou, P.W.; Brink, P. van den
Huidige bestemming: multifunctionele accommodatie
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Wederopbouwkerk zonder toren. Een directe voorgangster heeft de kerk van Ven niet. Wel is er sedert 1468 sprake van een Sint-Antonius Abtkapel, die bediend werd door een kapelaan van de parochiekerk te Ottersum, die er eenmaal per week de mis las. Vanaf september 1944 werd er ook 's zondags de mis gelezen. In 1947 werd het rectoraat H. Antonius Abt opgericht. Kapelaan N.H.J. Naus van Ottersum werd de eerste rector. De oude Antoniuskapel bleef dienst doen als voorlopige kerk.

  • 2020 - Voornemen tot sluiting en ombouw multifunctioneel centrum.
  • 2022 - 16 januari aan de eredienst onttrokken.
  • 2024 - Op woensdag 8 februari 2024 was er een officieel startmoment van de verbouwing van de kerk in Ven-Zelderheide tot een multifunctionele accommodatie (mfa). Het leegstaande kerkgebouw aan de Vensestraat zal binnenkort worden verbouwd tot een volwaardige MFA.

Orgel

In 1966 plaatste Verschueren een orgel van het type Excellent in de Sint Antoniuskerk te Ven-Zelderheide. Deze in 1953 gebouwde kerk was in gebruik als rectoraatskerk. Stamregisters zijn Bourdon 8'-4'-2', Prestant 4'-2', Kwint 2 2/3'-1 1/3' en Cymbel II sterk (1 octaaf). De kerk in Ven-Zelderheide wordt een gemeenschapshuis. Het orgel blijft behouden en wordt herplaatst in hetzelfde gebouw op de begane grond. Het grootste deel van de ruimte wordt een theaterzaal met podium. 23 Januari 2022 is Verschueren orgel gedemonteerd.

Externe links

Afbeeldingen

Ombouw gemeenschapscentrum