Handelingen

Venhorst, Sint Josephplein 18 - Joseph

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Joseph
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Boekel
Plaats: Venhorst
Adres: St. Josephplein 18
Postcode:
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Elemans, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Uitbreiding van het kerkgebouw vond plaats in 1954 onder leiding van J. Strik.

 • 2019 - De kerk, een beeldbepalend gemeentelijk monument in het centrum van Venhorst, werd in 2019 voor 600.000 euro van het kerkbestuur gekocht door de familie Van Duijnhoven, verenigd onder de naam Arjoto Vastgoed BV. Bij de koop werd afgesproken dat de parochie Sint Petrus het kerkgebouw nog vijf jaar, tegen alleen betaling van gas en licht, zou mogen gebruiken voor de eredienst. De termijn zou daarna verlengd kunnen worden. Inmiddels heeft de parochie de eigenaren laten weten af te zien van zo’n verlenging.

Cultuur Historische Waardekaart

 • Bouwperiode:1934-1935
 • Bouwstijl: Delftse school
 • Architect: Elemans, J.
 • Gevels en Materialen: Machinale baksteen, sierbogen en uitgemetselde kruisvormen. Rollaag en vlechtingen.
 • Vensters en Deuren: Rechthoekige ramen met glas-in-lood, waarboven een rond raam. Boogvormige vleugeldeur.
 • Dak en Bedekking: Zadeldak met rode verbeterde Hollandse pannen.
 • Bijgebouwen: Heilig Hartbeeld van witte steen op baksteen sokkel met uitgemetselde kruisnis met pannen waarin polychroom beeld Joseph met Kind.
 • Interieur: Randen van ruwe okergeel geglazuurde baksteen, zichtbare houten kapconstructie, diverse houten en gipsen beelden.
 • Bijzonderheden: Eenbeukige kruiskerk met schoren, verhoogde vieringstoren met achtzijdige klokketoren met uikoepel en kruis. In 1954 werd de kerk vergroot door architect J. Strik uit Boxtel.

In de media

 • Uit Brabants Dagblad, d.d. 6 december 2019

De Sint-Jozefkerk in Venhorst is verkocht aan de familie Van Duijnhoven. Afgelopen maandag tekenden pastoor John van de Laar van de Udense Petrusparochie en dochter Arnie van Duijnhoven namens de familie het koopcontract bij de notaris. Woensdag 11 december maakt de familie haar plannen met de kerk en de achtergelegen tuin kenbaar aan de inwoners van het dorp. Met de verkoop is een bedrag van 600.000 euro gemoeid. Noch Toon van Duijnhoven noch vice-voorzitter Noud van der Heijden van het kerkbestuur willen bevestigen dat de koop gesloten is. Het kerkbestuur zegt dinsdag met een persbericht naar buiten te komen. Uit de inschrijving bij het kadaster blijkt echter dat de koop gesloten is. Voor de verkoop werd door de familie Van Duijnhoven een speciale bv in het leven geroepen: Arjoto bv, genoemd naar de kinderen Arnie, Johan en Tonnie van Duijnhoven. Zij zullen naar verwachting de verdere plannen met de kerk en de tuin gaan uitvoeren, gezien het feit dat hun vader Toon inmiddels 85 jaar is. Het totale perceel bedraagt 5800 vierkante meter. Van Duijnhoven wil in de tuin achter de kerk twaalf seniorenwoningen bouwen. De kerk blijft de komende vijf jaar nog beschikbaar voor de eredienst. Daarna kan die periode in overleg tussen het kerkbestuur en Van Duijnhoven van jaar tot jaar verlengd worden. Mocht de familie de kerk en of de tuin willen verkopen, dan is ze verplicht die eerst te koop aan te bieden aan de gemeente Boekel.

Gemeentelijk monument

De kerk en de pastorie staan op de gemeentelijke monumentenlijst. Volgens wethouder Marius Tielemans is dat bij een verkoop geen probleem zolang er bouwkundig niks aan de panden verandert. Wil de nieuwe eigenaar dat wel, dan moet hij contact opnemen met de monumentencommissie. ,,Hetzelfde geldt voor een functieverandering van de tuin. Dan zal de gemeenteraad moeten oordelen over een bestemmingswijziging.”

Van Duijnhoven had al eerder het plan de kerk, de pastorie en achterliggende tuin te kopen. Hij kon het toen met het kerkbestuur lange tijd niet eens worden over de prijs.

Afbeeldingen

 • Op zoek naar meer afbeeldingen.