Handelingen

Vianen, Franssenstraat 62 - Antonius van Padua

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Vianen (NB)
Adres: Franssenstraat 62
Postcode: 5434SE
Sonneveld-index: 08493
Jaar ingebruikname: 1931
Architect: Beek, M. van
Huidige bestemming: bedrijfsgebouw
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

  • 2017 Kerk is verkocht en in mei 2018 wordt de kerk aan de eredienst onttrokken.
  • 2018 - 21 mei - Tijdens een bijzondere dienst op zondagmiddag konden de parochianen van de Antonius van Paduakerk in Vianen afscheid nemen. Afscheid van de kerk waar ze al zo lang de missen bijwonen. Waar ze getrouwd zijn, hun kinderen hebben laten dopen en afscheid hebben genomen van hun dierbaren.

MIP omschrijving (MIP nummer: MK022-000864)

  • Naam monumen": R.K. Kerk H. Antonius van Padua
  • Bouwperiode: 1931
  • Gevels en materialen: Baksteen, enig siermetselwerk.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen, glas-in-lood.
  • Dak en bedekking: Zadeldaken met verbeterde Hollandse pannen, koperen tentdak op toren.
  • Bijgebouwen: De bijbehorende pastorie is een tweelaags woonhuis onder zadeldaken met verbeterde Hollandse pannen en lijstgoten. Kruis- en samengestelde ramen. Kerkhof met natuurstenen calvarieberg met stenen kruisgroep en enige pastoorsgraven.
  • Omschrijving: Eenbeukige bakstenen kerk met opzij geplaatste toren. Hoge met pannen gedekte zadeldaken en spitsboogramen in topgevels. Koperen tentdakspits. Eenvoudige kerk met enige baksteendecoratie.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch orgel.

In de media

  • Uit De Gelderlander, d.d. 22 november 2017

Weer wordt een kerk aan de eredienst onttrokken. In de Antonius van Padua-kerk van Vianen is in mei de laatste mis. De kerk wordt een bedrijfsgebouw. Het echtpaar Joost en Anita Verhagen uit Wilbertoord zet er over ruim een jaar zijn Cuijkse groenadviesbureau Cobra voort. Het stel gaat in de zomer met zijn drie kinderen ook wonen in Vianen, in de pastoriewoning ernaast. Joost Verhagen: ,,We zochten met ons bedrijf, nu 37 man groot, meer ruimte. We wilden in de regio Cuijk blijven en zochten geen gewone kantoorlocatie. De kerk van Vianen is een pand met een verhaal, waar we wonen en werken kunnen combineren.’’

Vicevoorzitter Piet van de Koolwijk van de noodlijdende Cuijkse Martinusparochie waaronder Vianen valt: ,,Een kerk sluiten is iets treurigs. Maar we moeten aan onze toekomst denken.’’ Ook missen in Vianen trekken snel minder kerkgangers. Over de verkoopprijs zeggen beiden niks. Bekend is dat ook de kerk van Beers verkocht wordt. 'We zijn in gesprek', is het enige dat Van de Koolwijk kwijt wil. De Cuijkse Jozefkerk, ook van de Martinusparochie, is vorig jaar verkocht en wordt nu verbouwd tot wijkcentrum. Elders verandert de kerk van Vortum ook in een dorpshuis.

Eerder pleitte voorzitter Rob van Etten van de dorpsraad Vianen nog voor appartementen in het gemeentelijk monument uit de jaren dertig. ,,Belangrijkste is dat kerkgebouw en pastorie in deze vorm behouden blijven. De kerk is een historisch gebouw.’’ Na mei verhuizen de diensten naar dorpshuis 't Akkertje. Het kerkhof blijft in gebruik. Er komt nog een kaarsenkapelletje. Joost Verhagen: ,,We willen de kerk zoveel mogelijk in tact laten. Aan de buitenkant verandert niks, is afgesproken. Binnen is zeker één verdiepingsvloer nodig.’’

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur