Handelingen

Vierhuizen, Hoofdstraat 26 - Kerk van Vierhuizen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerk van Vierhuizen
Genootschap: Oecumenisch
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Vierhuizen
Adres: Hoofdstraat 26
Postcode: 9975VS
Jaar ingebruikname: 1845
Architect:
Huidige bestemming: kerk, cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 35869
Sonneveld ID: 01305
opname 22-09-2004 © Leon Bok
opname 22-09-2004 © Leon Bok

Geschiedenis

Historische kerk met toren.

De kerk, al daterend uit de 12de eeuw, werd in januari 2001 overgenomen door de Stichting Kerk Vierhuizen. De Hervormde gemeente was er zo klein geworden dat men samengevoegd is met Ulrum en Niekerk. Op 20 september 2002 zijn kerk en kerkhof overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Het is de 49ste kerk van de stichting en het 20ste kerkhof. Tijdens de live-uitzending van de BankGiro Loterij Restauratie op 23 december 2006 en met de medewerking van alle dorpsgenoten won de kerk van Vierhuizen de hoofdprijs: bijna een miljoen euro om de kerk te restaureren. Voortvarend is de restauratie van kerk, inventaris en het orgel (door Mense Ruiter) aangepakt en vrijdag 21 december 2007 kon de kerk officieel weer in gebruik worden gesteld. (47-02/49-03/57-07/58-07/59-08)

Monumentomschrijving Rijksdienst

HERV. KERK EN TOREN op omheind kerkhof. Rechtgesloten zaalkerk, waarvan de muren grotendeels middeleeuws zijn; de vrijstaande toren werd in 1843 door een in de kerk gebouwde westtoren vervangen. In de kerk preekstoel met trap, achterschot en klankbord en mooi gesneden kuip. Koperen doopbekken uit 1824 op gesmeed ijzeren voet. Twee herenbanken en alle overige banken met knoppen op de hoeken. Nog in geheel oorspronkelijke staat verkerend eenklaviers orgel met aangehangen pedaal, in 1892 gemaakt door de fa P. van Oeckelen en Zonen te Harendermolen. Klokkenstoel met klok van N. Rovier en A. Aubertin, 1630, diam. 100 cm.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 13 maart 2007.

In de lambrisering en op de zolder van het kerkje in Vierhuizen is asbest aangetroffen. Dat zegt Jessica Hendriks van de Stichting Oude Groninger Kerken in het Dagblad van het Noorden. De van oorsprong tufstenen kerk in het Groningse dorp stamt uit de middeleeuwen. In de loop van de eeuwen heeft het gebouw veel te lijden gehad van weersinvloeden. De dorpskerk en het orgel moeten volledig worden opgeknapt. Onlangs won de kerk hiervoor in een televisieprogramma 920.000 euro.

De architect die het plan voor de restauratie van de kerk uitwerkt, stuitte vorige maand tijdens inspecties van het monument op asbest. Vermoedelijk is dit tijdens een modernisering van de kerk in de jaren vijftig in het pand terechtgekomen. De Stichting Oude Groninger Kerken gaat er nog steeds van uit dat de prijs van 920.000 euro toereikend is voor herstel van de kerk. „In de kerk zit inderdaad wat asbest, maar niet extreem veel”, aldus Hendriks. Voor de verwijdering van het asbest wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Haast lijkt daarbij geboden. De stichting streeft er namelijk naar medio mei een begin te maken met het herstel van de Vierhuister kerk.

Hoewel het er, volgens de stichting, niet naar uitziet dat de asbestvondst tot een fikse financiële strop leidt, is inmiddels wel duidelijk dat diverse „gebruiksvoorzieningen” nu niet uit de prijzenpot kunnen worden betaald. De wens is het monument te voorzien van een keukentje en een invalidentoilet. Verder is er geld nodig voor het uitzetten van een wandelroute in de omgeving van het kerkje.

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 december 2007.

Het was hard werken, maar het is gelukt. Een jaar nadat het kerkje van Vierhuizen een miljoen euro won, is de kerk gerestaureerd, zo meldt de organisatie in een persbericht.

Van binnen en buiten staat het gebouw weer goed in de verf, het dak en de toren werden opnieuw bedekt en de banken kregen hun oorspronkelijk groene kleur uit de jaren twintig weer terug. Ook het orgel werd grondig gerestaureerd door orgelbouwer Mense Ruiter uit Zuidwolde. Verder zijn er voorzieningen in de kerk aangebracht, zoals toiletten, een keukentje, verwarming en een geluidsinstallatie.

Vrijdag wordt de kerk officieel in gebruik genomen. Zaterdag is er in de kerk een Gronings programma, speciaal bedoeld voor de inwoners van het dorp.

Externe links

Restauratie van het orgel
Kerk op site Stichting Oude Groninger Kerken
Wikipedia

Afbeeldingen

De volgende foto's zijn uit omstreeks 1975, met de dubbele kachelpijpen in de kerk, en dus lang voor de restauratie van 2007.