Handelingen

Vlaardingen, Van Maerlantlaan 2 - Ichthuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ichthuskerk
Genootschap: PKN Nederlands Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Vlaardingen
Plaats: Vlaardingen
Adres: Van Maerlantlaan 2
Postcode: 3132PS
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Baron van Asbeck, J.B.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

Gebouwd als Nederlands Hervormde Kerk in Vlaardingen-West. Later kerk van de Protestantse Kerk (PKN), wijkgemeente West.

Interessant modern kerkgebouw, met in de aandachtswand zes rechthoekige glas-in-betonramen.

Op 28 juni 2007 werd door de Algemene Kerkenraad een besluit genomen tot een ingrijpende herstructurering van de Protestantse Kerk in Vlaardingen. Men besloot o.a. om van de acht PKN-kerken er drie te sluiten (Emmaüskerk, Ichthuskerk en Vredeskerk), en de Nieuwe Oosterkerk te gaan gebruiken als Diaconaal-missionair centrum. Er waren plannen, de Ichthuskerk (voormalig Ned. Hervormd), en de Emmaüskerk (voormalig Gereformeerd) najaar 2008 te sluiten voor de eredienst. Beide kerken zijn gekocht door een Westlandse makelaar. De beide orgels zijn buiten de koop gelaten. Ook de glas-in-lood ramen van de Ichthuskerk blijven buiten de koop. Wel heeft de makelaar ook de pastorie van de Ichthuskerk gekocht.

Op 28 september 2008 werd de laatste kerkdienst in de Ichthuskerk gehouden. Het orgel uit de kerkzaal is in oktober 2008 door orgelmaker Nico van Duren overgeplaatst naar de Rehobothkerk in Vlaardingen, als tweede (koor)orgel. Het kerkgebouw is verkocht aan een makelaar, en later gesloopt. De zes glas-in-betonramen zijn herplaatst in de linker zijwand van de Rehobothkerk te Vlaardingen.

Externe links

Afbeeldingen