Handelingen

Vlierden, Pastoriestraat 22 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Deurne
Plaats: Vlierden
Adres: Pastoriestraat 22
Postcode: 5756AM
Inventarisatienummer: 08503
Jaar ingebruikname: 1846
Architect: Frankefort, H. (uitbreiding); Deltrap, J. (voorgevel)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met merkwaardige moderne voorgevel. In 1920 vernieuwd. Door oorlogshandelingen beschadigd in 1944. In 1956 van een merkwaardige nieuwe voorgevel voorzien.

In het stiltecentrum aan de entree van de St. Willibrorduskerk is Pasen 2006 een nieuw beeld geplaatst van O.L. Vrouw ter Schoot. De verering van O.L. Vrouw ter Schoot stoelt op een oude traditie uit de 13e eeuw. Aan de Oude Torenweg stond toen al de kapel van Onze Lieve Vrouw in het kraambed. Bij veel vrouwen in barensnood zouden hier wonderen zijn gebeurd. In de 17de eeuw kwam er een eind aan de verering. De katholieke kerk vond dat barensnood niet bij Maria paste. Nu staat er dus weer een nieuw beeld.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1846
  • Bouwstijl: Waterstaatsstijl
  • Gevels en Materialen: Handvorm baksteen, uitbreidingen in machinale en imitatie-handvorm baksteen. Betonnen omlijsting van westelijke facade. Bakstenen steunberen.
  • Vensters en Deuren: Eenvoudige rondboog-lancetvensters met ijzeren roedenverdeling. Moderne ingangspartij met uurwerk, toegangsdeuren en moderne sculptuur.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak, verbeterde Hollandse pan. Gootlijst met overstek. Op het nieuwe muurwerk aan de straatzijde is in een betonnen omlijsting een klok opgehangen.
  • Bijgebouwen: Achter de kerk is het kerkhof gelegen met enkele interessante graven: Van Hoeck 1844, Bruyster 1886, Boumans 1889, Riemans 1897 en Hoeks 1923, alle hardstenen kruisen. Op het kerkhof een calvarieberg met uit fragmenten samengesteld kruis.
  • Interieur: Vijf houten heiligenbeelden. XIX. Preekstoel XIX.
  • Groen: Kerkhof met coniferen, kastanje (ca. 45 cm. doorsnee).
  • Bijzonderheden: Diverse bouwfasen: schip ouder dan westfacade. 1930 vergroting door H. Frankefort, 1956 nieuw front door J. Deltrap.

Eenbeukige zaalkerk met hoogoprijzende en blinde koornis, geflankeerd door sacristie en bijgebouw. Ca. 1930 is de kerk met twee traveeën verlengd. In 1956 is een nieuwe facade aan de straatzijde geplaatst, in de stijl van de nieuwe kerken te Neerkant en Someren. De kerk is gelegen in de oude kom van het dorp, tegenover de XVIIIe pastorie en naast het 20e eeuwse klooster.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door F.C. Smits Jr. in 1881.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur