Handelingen

Voorschoten, Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan 18 - God - Centre

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: God-Centre
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Voorschoten
Plaats: Voorschoten
Adres: Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan 18
Postcode: 2252EB
Sonneveld-index: 03635
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: Nefkens, H.N.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Uiterst belangrijke moderne kerk met vrijstaande toren. Gebouwd als R.K. Kerk Heilige Moeder Gods. In de naoorlogse jaren breidde Voorschoten zich uit in zuidwestelijke richting. Door de toename van de rooms-katholieke bevolking werd besloten tot oprichting van een tweede parochie in het dorp. In 1967 kon de nieuwe moderne kerk naar ontwerp van Harry Nefkens worden ingewijd. Het gebouw is ontworpen volgens de liturgische inzichten bij het Tweede Vaticaans Concilie. De vierkante centraalbouw met tentdak verwijst symbolisch naar een tent in de woestijn. De figuratieve beglazing van de horizontale vensters is in 1967 door T. Felen gemaakt en stelt onder meer het Scheppingsverhaal voor.

Buiten gebruik als R.K. kerk zondag 3 april 2016. De toekomst van het kerkgebouw was enkele jaren onduidelijk. Door diverse organisaties, o.a. het Cuypersgenootschap, is actie gevoerd voor behoud van dit belangrijke kerkgebouw.

  • 2019 - Sinds oktober 2019 in gebruik bij God-centre, een Volle Evangelie-achtige gemeente.
  • 2021 - Kerk is verkocht voor 1,1 miljoen euro aan Bouwbedrijf Niersman. Onduidelijk nog of het gebouw gesloopt of verbouwd wordt.
  • 2022 - Volgens de website van God-centre is dit kerkgebouw onverminderd in gebruik door dit kerkgenootschap.

In de media

  • Uit Unity.nu, d.d. 15 oktober 2015

VOORSCHOTEN - In de Moeder Godskerk zullen vanaf medio 2016 geen erediensten meer worden gehouden. Dat meldt het Leidsch Dagblad. Het was al langer bekend dat de rooms-katholieke kerk de deuren zou sluiten. Afgelopen zondag werd het Bondsgebouw in gebruik genomen. Erediensten en andere kerkelijke samenkomsten die eerst plaats hadden in de Moeder Gods zullen na haar definitieve sluiting voortaan plaatsvinden in het Bondsgebouw. Waar de Moeder Godskerk dan voor gebruikt zal worden, is nog niet duidelijk.

  • Uit Leidsch Dagblad, maart 2016

Intussen maakt het Cuypersgenootschap zich sterk voor een monumentale status van de bijna 50 jaar oude kerk. “Het gebouw is bepalend voor het oeuvre van architect Harry Nefkens”, legt bestuurslid Leo Dubbelaar uit. “Het staat symbool voor de wederopbouw van de kerken na de oorlog.” Het parochiebestuur is fel tegen een monumentenstatus. Om zo snel mogelijk de schuld voor de nieuwbouw van het Bondsgebouw af te lossen, wil het de kerk verkopen aan een projectontwikkelaar.

  • Uit Leidsch Dagblad, maart 2019

Parochie H. Augustinus onderzoekt of de al bijna drie jaar leegstaande Moeder Godskerk in Voorschoten een nieuwe bestemming kan krijgen. Het onderzoek dat wordt uitgevoerd door een bureau uit Haarlem is begin juni af. De gemeente Voorschoten betrekt het resultaat in haar afweging of de kerk gesloopt mag worden of een monumentale status moet krijgen.

  • Uit unity.nu, 9 september 2019

GODcentre verhuist naar Moeder Godskerk in Voorschoten

LEIDEN/VOORSCHOTEN - Er is een nieuwe huurder gevonden voor de Moeder Godskerk in Voorschoten. GODcentre aan de Lammenschansweg in Leiden verhuist naar de kerk in Voorschoten. GODcentre moet weg van de Lammenschansweg door nieuwbouwplannen.

In heel het land komen kerken leeg te staan door ontkerkelijking. Dat een kerkgenootschap een - grotere - kerk huurt is in dat opzicht best bijzonder. 'We zijn een kerk in een modern jasje. Onze diensten zijn met onder andere een live band. We zijn best vrij.' aldus Jonathan Kroeske van het GODcentre. 'Je ziet in heel het land een verschuiving. Traditionele kerken worden afgestoten, nieuwe genootschappen zie je groeien.'

De nieuwe locatie in Voorschoten bied GODcentre voor de komende jaren voldoende mogelijkheden om te groeien. De kerkzaal heeft een capaciteit van meer dan 1000 stoelen. Daarnaast zijn er voldoende bijbehorende ruimtes voor de zondagse en doordeweekse activiteiten.

Op zondag 20 oktober 2019 om 10.00 uur zal in de kerk een feestelijke openingsdienst plaatsvinden, onder leiding van Pastor Arno van der Knaap. De laatste dienst aan de Lammenschansweg staat gepland voor zondag 13 oktober 2019.

Hulp aan dak- en thuislozen

De kerk zoekt nog wel een locatie voor de hulp aan dak- en thuislozen. Hulp die ze al jaren geven. 'We willen dicht bij de stad blijven. We delen nu maaltijden uit aan de Lammenschansweg, dat willen we in de stad blijven doen.'

Externe links

Afbeeldingen