Handelingen

Vriezenveen, Bouwmeesterstraat 43 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Overijssel
Gemeente: Twenterand
Plaats: Vriezenveen
Adres: Bouwmeesterstraat 43
Postcode: 7671CA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1978
Architect: Beyert, v.d. Zee, Alting
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk zonder toren. Verving een eerdere kerk.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 15 januari 2008.

De gereformeerde gemeente in Nederland aan de Bouwmeesterstraat in Vriezenveen bestaat donderdag 75 jaar.

In 1922 kon na het vertrek van godsdienstonderwijzer W. van Leeuwen een aantal personen in de hervormde evangelisatie in Vriezenveen zich niet langer verenigen met de prediking van de nieuwe godsdienstonderwijzer, H. Brink. In november 1930 werden op een kerkenraadsvergadering van de gereformeerde gemeente te Rijssen (Eskerk) enkele personen uit Vriezenveen gehoord en werd gesproken over het kerkelijk verband.

In februari 1931 werd er in Vriezenveen een vergadering belegd met de kerkenraad van Rijssen onder leiding van ds. J. Fraanje uit Barneveld en een viertal mansleden. Er werd besloten een gebouw te huren, aldus de notulen.

Aanvankelijk kwam men bijeen ten huize van de familie O. Zwolsman aan de Bouwmeesterstraat. In mei 1932 werd er een kerkenraad gekozen en op 1 juni 1932 werden A. Folbert en A. Dekker bevestigd als ouderling en J. Jonker als diaken, in aanwezigheid van de ouderlingen A. Baan en A. van Noord uit Rijssen.

In het voorjaar van 1933 kwam een eigen kerkgebouw gereed. In mei 1933 bediende ds. J. Fraanje als consulent voor het eerst in de gemeente van Vriezenveen het heilig avondmaal. Na het ontstaan van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland in 1953 sloot de gemeente zich bij dit kerkverband aan.

In 1978 besloot de kerkenraad een nieuwe kerk te bouwen. Het oude kerkje werd als vergaderzaal in het nieuwe kerkgebouw geïntegreerd. De nieuwe kerk is een modern gebouw en biedt plaats aan ongeveer 350 kerkgangers. Op dit moment telt de gemeente circa 470 leden en doopleden. De gemeente is vanaf de oprichting vacant.

Donderdag zal er een herdenkingsdienst worden gehouden waarin de consulent, ds. J. Roos uit Barneveld, voorgaat.

Afbeeldingen