Handelingen

Vriezenveen, Oosteinde 17 - Antonius Abt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Twenterand
Plaats: Vriezenveen
Adres: Oosteinde 17
Postcode: 7671AR
Inventarisatienummer: 10648
Jaar ingebruikname: 1905
Architect: Kroes, H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Interessant neogotisch kerkgebouw, met toren, naar ontwerp van H. Kroes.

De parochiegemeenschap van de H. Antonius Abt is gesticht in 1797. Het eerste kerkgebouw is verloren gegaan bij de grote brand van Vriezenveen in 1905 , net als de woonhuizen in de directe omgeving. Op de fundamenten van het oude gebouw werd in 1906 de huidige kerk gebouwd en gewijd. De kerk is een zaalkerk met een langgerekte vorm (het schip). Het gebouw is van binnen niet groot, maar heel geschikt voor rust en intiem samenkomen. Er is een mooie doopkapel met een fraaie doopvont en een heel oud doopboek. De kapel kan tevens als rouwkapel worden ingericht. Ook allerlei andere voorwerpen in de kerk zijn vermeldenswaard: de beelden, de paaskaars, het altaar en vooral de schilderijen van voor en na de grote brand in Vriezenveen. En niet te vergeten de oude kruiswegstaties met de, in Oudhollands geschreven, tekst. Voorin de kerk is ook een doopvont met een fraai ontworpen glasdeksel.

De, achter de kerk gelegen, begraafplaats heeft twee urnen-muren, een gedenksteen voor de geruimde graven en één voor de ongedoopte kinderen, die vroeger “onder de heg” werden begraven. Ook kunt u kijken bij de Maria Lourdes grot naast de kerk. In de maanden mei en oktober branden er veel kaarsen in de kerk bij Maria.

  • 2020 - De Pancratiusparochie voor Tubbergen en omstreken gaat tussen nu en 2025 zes parochiekerken sluiten. Dat de kerk in Albergen aan de eredienst wordt onttrokken, is al in juli bekendgemaakt. Maar nu blijkt dat ook de kerken in Fleringen, Vasse, Reutum, Langeveen en Vriezenveen op termijn dichtgaan.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma J.J. Elbertse & Zn. in 1959.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur