Handelingen

Vroomshoop, Julianastraat 27 - Irene

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerkelijk centrum "Irene", in de volksmond "De Harpe Davids".
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Twenterand
Plaats: Vroomshoop
Adres: Julianastraat 27
Postcode: 7681AL
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1984
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Modern gebouw met toren. Verving een eerder verenigingsgebouw "Irene" .

In de media

  • Uit "Tubantia", 22 mei 2009:

Kerkelijk centrum Irene bestaat een kwart eeuw

VROOMSHOOP - Het gereformeerd kerkelijk centrum Irene bestaat 25 jaar en dat wordt morgen gevierd. Op 24 mei 1984 verhuisden de 'Synodale' gereformeerden van het kerkgebouw op de hoek van de Hoofdstraat en Julianastraat naar de nieuwe kerk in de westelijke richting aan de Julianastraat. Vanwege de ronde vorm wordt de kerk de Harp van David genoemd. Het toenmalige verenigingsgebouw Irene werd verkocht aan de Gemeente des Heeren. In latere jaren werd GKC Irene gerenoveerd en uitgebreid aan de kant van het Oranjeplein. Morgen zijn ook oud-voorgangers uitgenodigd en ds. P.J. Ribberink uit Bennekom, die in 1984 predikant in Vroomshoop was, werkt mee aan de herdenkingsdienst, die om 9.30 uur begint. De huidige predikant ds. A.P. Heiner houdt de preek en pastoraal werkster mevrouw P.C. Top-Rus werkt ook mee aan de dienst. Op de beamer in de kerk worden beelden getoond van de bouw en opening van GKC Irene. Direct na afloop wordt er in de grote zaal nagepraat, waarbij een mini-expositie wordt gehouden.

Orgel

Het orgel is in 1964 door de firma Van den Berg & Wendt (Zwolle en Nijmegen) gebouwd voor de oude geref. kerk. In 1984 plaatst de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam) het over naar de nieuwe kerk en wijzigt daarbij de dispositie enigszins. In 2006 reinigt Flentrop het orgel en vernieuwt de Trompet.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Gemshoorn 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8' (2006).
  • Rugwerk (manuaal 1): Gedekt 8' - Quintadeen 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Nasard 1⅓' - Flageolet 1' (1984) - Sesquialter 2⅔' 2 sterk (1984) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.) - Quintadeen 4' - Ruispijp 2⅔' 4 sterk - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur