Handelingen

Vught, Helvoirtseweg 5 - Lambertuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lambertuskerk
Genootschap: PKN - Protestantse gemeente Vught
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Vught
Plaats: Vught
Adres: Helvoirtseweg 5
Postcode: 5261CA
Inventarisatienummer: 08516
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38158 (kerk); 38159 (toren)

Geschiedenis

Historische kleine kerk met losstaande toren.

Deze 40 meter hoge Lambertustoren dateert uit het begin van de 16e eeuw en behoort tot de zogenaamde Kempische torens, waarbij baksteen wordt afgewisseld met lagen tufsteen. In de toren bevinden zich een plaquette met namen van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Vughtenaren, een glas-in-lood-raam ter herinnering aan de bevrijding, en een carillon met 47 klokken.

Kerk en toren vormden tot de afbraak van het vervallen schip in 1821 één geheel. De bouwgeschiedenis van de kerk gaat terug tot een pre-romaans kerkje uit circa 1000. Er zijn restanten aanwezig van een driebeukige romaanse kerk uit de 13e eeuw en van een gotisch bouwwerk met dwarsschip uit de 15e eeuw. Bij de belegering van Den Bosch in 1601 liep de kerk grote schade op. Sinds 1629 is de kerk in protestantse handen.

Tussen najaar 2006 en voorjaar 2008 is de Lambertuskerk gerestaureerd. De officiële heringebruikname vond plaats op vrijdag 29 februari 2008. Het meest opvallende is dat de drie ramen in het koor, die indertijd waren dichtgemetseld, weer open zijn gemaakt. De burgemeester zei hierover: "Het licht keert terug in de kerk en heeft haar oude glorie terug gekregen". Ook is het plafond van de kerk hemelsblauw geschilderd. In de kerk is nu een tweeklaviers Pels & van Leeuwen-orgel aanwezig. In het muurwerk romaanse resten. Hersteld 1958.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

N.H. Kerk. Bestaande uit het koor en de verlaagde dwarsarmen van een in 1819 gesloopte, oorspronkelijk met de nu losstaande toren verbonden laatgotische kruiskerk. Opgetrokken uit baksteen met banden van tufsteen en voorzien van steunberen, omstreeks 1500. In de buitenmuur van het koor zeven natuurstenen reliëfs in renaissance schelpnissen. Preekstoel op balustervoet, met koperen lezenaar, uit de eerste helft van de 17de eeuw.

Toren

Toren der Ned. Herv. Kerk. Vierkante bakstenen toren van drie geledingen met haakse steunberen, de baksteen afgewisseld met lagen tufsteen. Boognissen in de wandvlakken en de steunberen. Gebouwd in 1560, hersteld in 1822 blijkens gedenksteen, nogmaals hersteld in 1958. Trommelspeelwerk van Addicks, 1937.

MIP omschrijving

  • Bouwstijl: Gotiek
  • Bouwperiode: 1500
  • Gevels en materialen: N.H. Kerk. Baksteen, tufsteen.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen, houten roedenindeling.
  • Dak en bedekking: Zadeldak gedekt met leien.

Orgel

Het orgel is in 1979 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen (Waardenburg) voor de geref. Immanuëlkerk te Koudekerke [[1]]. In 2008 restaureert de firma Pels & Van Leeuwen (’s-Hertogenbosch) het, wijzigt de dispositie enigszins en plaatst het over naar Vught, waar het een plaats krijgt op het orgelbalkon.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk (bij halve registerstand: Quint 2⅔') - Mixtuur 2' 4 sterk (bij halve registerstand: Octaaf 2').
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Quintfluit 2⅔' - Prestant 2' - Schalmei 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur