Handelingen

Waaksens, Buorren 9 - Thomastsjerke

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Thomastsjerke
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Lollum-Waaksens
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Waaksens
Adres: Buorren 9
Postcode: 8845SG
Inventarisatienummer: 09691
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21562

Geschiedenis

Thomastsjerke Historische kerk met 19e eeuwse toren.

De toren is rond 1880 vernieuwd, bij welke gelegenheid waarschijnlijk ook de uitwendige bepleistering van de kerk is aangebracht.

De Hubertustsjerke in Lollum en de Thomastsjerke in Waaksens en de bijbehorende begraafplaatsen zijn overgedragen aan Stichting Doarpstsjerken Lollum-Waaksens. De Protestantse Gemeente te Lollum-Waaksens gebruikt deze kerken voor de erediensten. De afspraak is gemaakt dat er circa 40 keer per jaar gebruik wordt gemaakt van de Hubertustsjerke in Lollum en circa 8 keer per jaar van de Thomastsjerke in Waaksens.

  • (Bron:Website kerkelijke gemeente)
  • 2022 - Na een restauratie van bijna een jaar is de Thomaskerk weer klaar voor gebruik . Met een nieuw keukenblok en toilet is het gebouw weer geschikt gemaakt voor concerten en andere activiteiten. De voormalige kerk wordt niet meer gebruikt voor de eredienst maar wel voor speciale diensten en concerten. De kerktoren is ook opgeknapt, de laatste restauratie had plaats in 1963.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. KERK op Kerkhof. In aanleg nog wel 13de eeuws kerkgebouw met halfrond gesloten koor. Boven de ingang in de noordgevel cartouche met wapens en inschrift betreffende herstellingen in 1742. In de kerk een houten tongewelf, preekstoel van 1651 met achterschot en klankbord; eenvoudig doophek. Twee koperen kronen. Mechanisch torenuurwerk B. Vortman, Recklinghausen, eind 19de eeuw.

Orgel

Het orgel (Rijksmonument) is in 1910 gebouwd door de firma L. van Dam & Zonen (Leeuwarden).

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur