Handelingen

Waalwijk, Doctor Schaepmanlaan 33 - Bernadette (1964 - 2000)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Waalwijk
Plaats: Waalwijk
Adres: Doctor Schaepmanlaan 33
Postcode: 5142CP
Sonneveld-index: 08544
Jaar ingebruikname:
Architect: A. van Merendonk
Huidige bestemming: in 2008 gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

Waalwijk, Bernadettekerk (afgebroken); SALHA (WAA04515)

Zogenaamde "sporthalkerk". Bescheiden moderne kerk zonder toren.

Begin jaren 1960 ontstond behoefte aan een extra parochie met kerkgebouw in het uitbreidingsplan Laageinde op het grensgebied van de R.K. parochies St.-Johannes de Doper en St.-Clemens. Onder leiding van de priester J. Oomens werd een onderzoek verricht met als resultaat de oprichting van een nieuwe parochie op 15 september 1963. De tot pastoor benoemde Oomens koos voor de H. Bernadette als patroonheilige.
De bouw van de kerk van architect A. van Merendonk uit Bladel startte in 1964. Het bisdom kwam met de gemeente Waalwijk overeen dat het zou gaan om een tijdelijke of noodkerk. De gemeente verhuurde de bouwgrond aan de parochie en zou het gebouw later kunnen gebruiken als sporthal. De kerk werd ingezegend op 19 december 1964.

Een nieuwe permanente kerk kwam er echter nooit. Reeds in 1969 moest men vaststellen dat er in Waalwijk-Noord een overschot aan kerkruimte was door verminderd kerkbezoek.
In 1972 droeg de gemeente Waalwijk de grond over aan het kerkbestuur.

Op 1 januari 1999 kwam het tot een personele unie van de parochiebesturen van de H. Bernadette en St.-Clemensparochies. Het kerkgebouw werd overbodig en is in 1998-1999 verkocht. In 2000 was de fusie een feit.

Het gebouw is in 2008 afgebroken.

  • Interessant voor nader onderzoek zou kunnen zijn: de geschiedenis van alle ongeveer 8 "sporthalkerken" in Noord-Brabant, allemaal naoorlogse ± noodkerken. In Steenbergen is nog altijd zo'n kerk in gebruik: de Vredeskerk (situatie voorjaar 2022). De meeste andere "sporthalkerken", vrijwel alle ontworpen door architect A. van Merendonk, zijn gesloopt; een enkele heeft een mooie nieuwe bestemming gekregen, b.v. in Best. Ook de belangrijke architect J. Strik heeft enkele vergelijkbare noodkerken ontworpen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Bronnen