Handelingen

Waaxens, Tjessensweg 6 - Thomaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Thomaskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Waaxens - Brantgum
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Waaxens
Adres: Tjessensweg 6
Postcode: 9152BD
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38733 en 38734

Geschiedenis

  • 2022 - Onlangs is de restauratie voltooid van de NH Thomaskerk in Waaxens (Friesland). Door de restauratie kan het gebouw ook in de toekomst voor diverse doeleinden gebruikt blijven worden. Bouwbedrijf Dijkstra De Graaf uit Engwierum startte na de bouwvak van 2021 met de klus en ruim voor de bouwvak van dit jaar waren alle werkzaamheden afgerond. Naast reparatie, het schilderwerk van de muren en de plafonds en het plaatsen van de nieuwe faciliteiten in de kerk, werden honderden uren in het opknappen van het interieur gestoken. De restauratie vond plaats onder verantwoordelijkheid van Buro Erfdiel, een gespecialiseerd adviesbureau voor de instandhouding van monumentale en karakteristieke panden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk, gebouwd op een terp. In 1962-63 gerestaureerd bakstenen vroeg-gotisch kerkje, waarvan de geschiedenis terug gaat naar de 14de eeuw. Het oostelijk deel van de kerk is rond die tijd opgetrokken tegen een ouder bakstenen kerkje. Bij de laatste restauratie zijn de vensters in oude vorm hersteld.

Toren van de Ned.Herv.Kerk. Ingebouwde toren, waarvan de oostmuur resten vertoonde van een z.g. gereduceerd westwerk. Klokkenstoel met klok van Johannis, 1441, diam. 80 cm. Mechanisch torenuurwerk, eerste kwart 20ste eeuw.

Orgel

Eenklaviers orgel, in 1920 gemaakt door Bakker en Timmenga (Leeuwarden).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur