Handelingen

Wageningen, Plein 15 Augustus 1 - Kapel Rumah Kita

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rumah Kita, Stichting Dennenrust
Genootschap: PKN kapel in verzorgingshuizen
Provincie: Gelderland
Gemeente: Wageningen
Plaats: Wageningen
Adres: Plein 15 Augustus 1
Postcode: 6701DB
Jaar ingebruikname: 2008
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: geen

Geschiedenis

Rumah Kita is 1 maart 1958 opgericht onder de naam Stichting Dennenrust. De primaire doelstelling was; opvang, algehele verzorging en waar nodig verpleging van ouderen en hun nazaten die afkomstig zijn uit, dan wel woonachtig geweest zijn in het voormalig Nederlands-Indië. Huisvesting werd geboden in de bossen van Wageningen-Hoog, in een grote villa voor ongeveer 20 bewoners. Om te kunnen voldoen aan de grote vraag van ouderen werd in 1972 een nieuw gebouw geopend op hetzelfde terrein als de villa. Dit gebouw had een capaciteit van 130 plaatsen. Het bejaardenhuis groeide uit tot een verzorgingshuis met aanvullende verpleeghuiszorg. In februari 2008 verhuizing naar naar een modern woonzorgcomplex aan het Plein 15 Augustus 1 in Wageningen.

In de media

Uit De Gelderlander, 12 februari 2008.

Dennenrust neemt klokkentoren mee

Wageningen - Dennenrust wil de klokkentoren graag mee verhuizen naar de nieuwbouw aan de Van Uvenweg in Wageningen.

Het verzorgings- en verpleeghuis voor Indische en Molukse ouderen beschikt aan de Hartenseweg in de bossen tussen Wageningen en Renkum over een klokkentoren. De klok wordt geluid bij aanvang van kerkdiensten en bij begrafenissen.

Die traditie wil Dennenrust voortzetten aan de Van Uvenweg, waar nieuwbouw wordt gerealiseerd die de naam Rumah Kita draagt. Koningin Beatrix opent de nieuwbouw op woensdag 12 maart. Voor de herbouw van de klokkentoren op het 15 Augustus Plein zoals het plein aan de Van Uvenweg gedoopt is waaraan de nieuwbouw ligt is een bouwaanvraag ingediend bij de gemeente. Daarnaast vraagt Dennenrust het college ontheffing van de apv (algemeen plaatselijke verordening) om de klok te mogen luiden. "In de apv staat geen algemene regel over klokluiden, maar het gaat dan om artikel 4.1.5, overige geluidshinder", vertelt een gemeentewoordvoerster. "We moeten nu intern kijken of we van dat artikel ontheffing kunnen verlenen." Tegen het verlenen van de ontheffing kan in principe bezwaar worden gemaakt.

Burgemeester en wethouders van Veenendaal hebben vorige maand nog bezwaren tegen de bouw van een kerktoren in Dragonder-Oost afgewezen. Het luiden van een kerkklok valt volgens dat college onder de vrijheid van godsdienst en artikel 10 van de Wet openbare manifestaties, waarin staat dat klokgelui bij 'godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden' mag.

Orgel

Het orgel in de kapel is in 1974 gebouwd door de firma W.N. de Jongh (Lisse).

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1' 2 sterk.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Pedaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen