Handelingen

Wageningen, Van Uvenweg 13 - Immanuëlkerk (1967 - 1998)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Immanuëlkerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Wageningen
Plaats: Wageningen
Adres: van Uvenweg 13
Postcode: 6708AD
Inventarisatienummer: 12363
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: Leeuwen, H. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Kerkgebouw uit 1967, uitgebreid in 1982. Interessant modern kerkgebouw. 770 zitplaatsen. Buiten gebruik en gesloopt in 1998.

Nieuwe kerk op dezelfde plaats.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 maart 1998.

Gedurende de periode van een jaar belegt de gereformeerde gemeente van Wageningen kerkdiensten in een voormalige drukkerij. Dit is nodig omdat het bestaande gebouw aan de Van Uvenweg wordt gesloopt. Het maakt plaats voor een nieuwe en grotere kerk.

De eerste kerkdienst in het pand van de voormalige drukkerij van Veenman aan de Costerweg is gepland op 19 april. De dag daarop zal een begin worden gemaakt met de sloop van de bestaande kerk, die dateert uit 1967.

Inmiddels zijn vakmensen bezig het voormalige industriepand geschikt te maken voor de erediensten. Er worden een geluidsinstallatie, noodverlichting en sanitaire voorzieningen aangelegd. Er komen nieuwe toegangsdeuren en nooduitgangen.

De voorzitter van de bouwcommissie, K. Hendrikse: „We kerken de eerste zes weken in een deel van het pand dat voor ons niet geheel optimaal is. We creëren met eigen stoelen en 400 gehuurde exemplaren zo’n 650 zitplaatsen.

In de veel grotere ruimte, die begin juni beschikbaar komt, wordt het complete meubilair geplaatst, inclusief kerkbanken en kansel. Zelfs de opstelling wordt bijna gelijk aan de oude situatie. In die ruimte houden we de rest van deze periode onze diensten”.

Hendrikse zegt content te zijn met het tijdelijk onderkomen. Alle vergaderingen en catechisaties kunnen in het pand gehouden worden en de verenigingen krijgen er hun onderkomen. Om de betreffende ruimten daarvoor in orde te maken, zijn volgens hem geen ingrijpende bouwkundige maatregelen nodig.

De Wageningse gemeente kampt met een groot gebrek aan vergaderruimte. In 1982 vond al een uitbreiding plaats, maar die moest in de loop der jaren voor de erediensten worden gebruikt.

Met de nieuwbouw en de aankoop van grond is 4,5 miljoen gulden gemoeid.

Verbouwing van de bestaande kerk is geen optie. Hendrikse: „Een verbouwing zou bijna net zo duur geweest zijn als nieuwbouw. Het nieuwe kerkgebouw zal eenvoudig van opzet worden. Het is aangepast aan het historische Van Dam-orgel, dat afkomstig is uit de Nieuwe Kerk van Scheveningen. We hebben onze architect, Van Beijnum uit Amerongen, de opdracht gegeven te zorgen voor een goede akoestiek”. Als alles meezit, kan de 900 zielen tellende gemeenschap volgend jaar Pasen de nieuwe kerk in gebruik nemen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur