Handelingen

Warfhuizen, Baron van Asbeckweg 13 - Kluizenarij O.L. Vrouw van de Besloten Tuin

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Warfhuizen
Adres: Baron van Asbeckweg 13
Postcode: 9963PA
Bisom: Groningen-Leeuwarden
Inventarisatienummer: 01322
Jaar ingebruikname: 1854 - ingebruikneming RK: 2001
Architect:
Huidige bestemming: kerk en kluis
Monument status: Rijksmonument 24010

Geschiedenis

Door de Hervormden in 1854 gebouwd in een sobere classicistische stijl ter vervanging van een romano-gotische kerk uit de 13de eeuw, oorspronkelijk gewijd aan de heilige Liudger. Kerk en toren op verhoogd kerkhof op een wierde. In 1858 opgetrokken vijf traveeën diep kerkgebouw met driezijdige sluiting; de muren geleed door pilasters. In de toren oude klok afkomstig van toren te Oldenzijl. Van het oorspronkelijke interieur resteren nog twee herenbanken uit de 17de eeuw, het tweeklaviers orgel uit 1910, het offerblok en een gedeelte van de preekstoel.

Na 30 jaar leegstand in 2001 door de Rooms-Katholieken verworven om er een kluis en bijbehorende kapel in te vestigen. De kapel functioneert voor het dagelijkse getijdengebed van de kluizenaar, en is sinds 2003 tevens een drukbezochte Mariabedevaartplaats.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk en toren op verhoogd kerkhof. In 1858 opgetrokken vijf traveeën diep kerkgebouw met driezijdige sluiting; de muren geleed door pilasters. In de toren oude klok afkomstig van toren te Oldenzijl. (beschrijving uit 1975)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur